Het verhaal van Madelon, een ouder

“Sinds 2019 ben ik een enthousiast bezoeker van de nijntje Beweeglessen. Anders gezegd: ik mag iedere woensdagmorgen mee met een eigenwijze en heel enthousiaste peuter. Samen bewegen, want ook ik beweeg vrolijk mee.

En daar gaan we dus eens per week, met ons drietjes, want het kleine zusje mag langs de kant ‘kijken’. Niet dat ze dat tegenwoordig nog aan de kant blijft zitten, zodra ze in de zaal wordt ‘losgelaten’ kruipt ze regelrecht met haar wiebelbillen naar de dikke mat en start een gevecht om er bovenop te komen. Aan mij de eer, om dan te zorgen dat ze er niet rechtstreeks weer af stuitert, want gevaar bestaat voor een 1-jarige niet. Maar wie weet heeft ze haar eerste nijntje Beweegdiploma op 2-jarige leeftijd op zak. Ik word als de ouder terecht geacht mijn meiden in het snotje te houden en krijg het al snel druk als nummer twee op het zelfde moment op de trampoline begint te stuiteren en daarna snel doorsjeest naar een bank die schuin tegen een kast op staat. En netjes op de beurt wachten is ook nog wel een ontwikkelpuntje. Alsof ze maar eens per week mag bewegen.

Maar gelukkig staat alles veilig en goed opgesteld en is er professionele begeleiding. En zo halen we steeds weer heelhuids het einde van de les. Waarom gym? Bewegen vind ik belangrijk voor kinderen. Op deze website zocht ik of er in onze stad ook zoiets bestaat. En dat was gelukkig het geval. Ondertussen hebben we al een aantal buurtgenoten en vriendjes meegenomen.

Mijn peuter wil springen, dansen en gek doen en het liefst alle drie tegelijk. Ze wil nieuwe dingen proberen, uitgedaagd worden en vindt zichzelf verschrikkelijk stoer als iets nieuws lukt. En als het lukt wil ze natuurlijk nog een keer, en nog een keer. Hier dus nog even geen Nintendo. De nijntje Beweeglessen bevallen ons erg goed. Een stukje klassikaal, waarbij mijn exemplaar in plaats van in de kring, in het midden van de kring fanatiek ligt mee te doen, maar een lol dat ze heeft. De rest komt later wel. Dan lekker met toestellen en speelgoed spelen, rondrennen met de andere kindjes en een liedje aan het eind. Dit alles begeleid door ‘de meester’. Het blijft natuurlijk spannend als mijn stoere peuter als een aapje het klimrek in klimt. Wat als ze misstapt, uitglijdt of (niet helemaal ondenkbaar) de pias uit gaat hangen daar boven.

Mijn beweeglijke peuter is dus al met deze basisvaardigheden bezig, een diploma is een mooie beloning. Ik weet zeker dat ze supertrots zal zijn. Of ze ooit doorgaat richting turnen, geen idee. Misschien gaat ze zwemmen, net als ik, of kiest ze iets heel anders. Een goede basis heeft ze in ieder geval. Zolang ze maar sport en beweegt vind ik het goed. Vanmorgen vertelde ze nog stoer dat ze over een regenboog kon springen, dus aan ambitie ontbreekt het haar niet!”

Door: Madelon Vastgoed, moeder van Meagan (3)