Jubileumspelden

Speciaal voor KNGU leden zijn er jubileumspelden beschikbaar. Deze spelden worden uitgereikt bij een langdurig lidmaatschap van 25, 40, 50, 60, 75 en 90 jaar en worden kosteloos toegestuurd.

Voorwaarden
De spelden kunnen aangevraagd worden voor leden die ononderbroken lid zijn van een bij de KNGU aangesloten vereniging of verenigingen. De tijd dat men lid is geweest van een KNGV, KNCGV of KNGB vereniging telt ook mee. Op het moment van aanvragen van de jubileumspeld moet het lid in dat jaar nog steeds lid zijn van een bij de KNGU aangesloten vereniging.

Hoe kom je aan de jubileumspelden?
Voor het aanvragen mail dit bestelformulier (ingevuld) naar Serviceteam Support

Levertijd
Houd bij je bestelling rekening met een levertijd van circa vijf werkdagen (mits op voorraad) na ontvangst van het bestelformulier.

Clubjubileum

Heeft de club een jubileum te vieren? Vergeet niet de KNGU te informeren!

Het is een mooie promotie voor uw club om de cadeaus uit te reiken op bijvoorbeeld een receptie, een jaarvergadering of een andere activiteit van uw club waar veel mensen bij zijn betrokken. 

Wij besteden aandacht aan de volgende jubilea:

 • 25-jarig bestaan: een KNGU-cadeaubon.
 • 50-jarig bestaan: een KNGU-cadeaubon en een kleine jubileumvlag.
 • 75-jarig bestaan: een KNGU-cadeaubon en een kleine jubileumvlag.
 • 100-jarig bestaan: een KNGU-cadeaubon en een grote jubileumvlag.
 • 125-jarig bestaan: een KNGU-cadeaubon en een cadeau. 
 • 150-jarig bestaan: een KNGU-cadeaubon en een cadeau.

Jubilea moeten tenminste drie maanden voor de datum van het jubileum worden aangemeld bij het KNGU-bondsbureau. U kunt een mail sturen naar Serviceteam Support. Een jubileum dat achteraf wordt gemeld, kunnen wij helaas niet meer in behandeling nemen. 

Let op: de KNGU onderneemt geen actie als u niet zelf het jubileum aanmeldt. 

Predikaat Koninklijk
De KNGU heeft het predikaat Koninklijk en is een overkoepelende organisatie van verenigingen en organisaties op het gebied van gym in de breedste zin van het woord. Het predikaat Koninklijk wordt sinds enige tijd niet meer toegekend aan sportverenigingen. Er kan nog wel een Koninklijke Penning worden aangevraagd. Meer informatie kunt u hier downloaden.  

Onderscheidingen

Binnen de KNGU zijn zeer veel vrijwilligers actief. Als bestuur van een club kunt u ‘uw’ vrijwilligers bij speciale gelegenheden of bij een afscheid in het zonnetje zetten. 

U kunt voor uw leden die zich gedurende een aantal jaren op vrijwillige basis hebben ingezet voor de gymsport op lokaal, en/of district en/of landelijk niveau een onderscheiding aanvragen. Betaalde functies komen niet in aanmerking voor een onderscheiding. 

Voor het toekennen van onderscheidingen zijn criteria vastgesteld. Vanwege de zorgvuldigheid worden deze criteria niet openbaar gemaakt. 

De KNGU kent vijf onderscheidingen 

 • Erelidmaatschap (op voorstel van het bondsbestuur, wordt het erelidmaatschap toegekend door de bondsraad). 
 • Ereteken in zilver 
 • Teken van verdienste in goud 
 • Teken van verdienste in zilver 
 • Teken van verdienste in brons 

Erelidmaatschap bij een club 

Een vereniging is autonoom in het benoemen van het erelidmaatschap van de club, dit regelt u dus zelf binnen uw club volgens uw statuten/huishoudelijk reglement. 

Aanvraag onderscheidingen 

Aanvraag door club 
Een aanvraag moet tenminste zes weken voor de datum van uitreiking worden ingediend bij Serviceteam Support.

Het uitreiken van een onderscheiding wordt gekoppeld aan een officieel moment, bijvoorbeeld tijdens een receptie, een jaarvergadering of bij een jubileum van een club. 
Let u erop dat u een onderscheiding aanvraagt bij een speciale gelegenheid en niet nadat de vrijwilliger al enkele jaren is gestopt met zijn vrijwilligerswerk. 

Aanvraag door district of commissie 
Een aanvraag moet tenminste zes weken voor de datum van uitreiking worden ingediend bij Serviceteam Support. 

Technisch kader (leiding) 
Er is in het verleden gevraagd een onderscheiding beschikbaar te stellen voor leiding die in dienst is bij de vereniging. Als iemand voor het lesgeven salaris ontvangt, dan komt hij of zij niet in aanmerking voor een onderscheiding. Ook activiteiten zoals het begeleiden van sporters naar wedstrijden en dergelijke horen bij de taken van leiding. 
De leid(st)er is in dienst bij de vereniging. Op basis hiervan is een vereniging zelf verantwoordelijk om leiding te onderscheiden of op een andere manier een blijk van waardering te geven. Uiteraard kan een vereniging te allen tijde ook voor leiding een lidmaatschapsspeld (25, 40, 50, 60, 75 en 90 jaar via Serviceteam Support) aanvragen. 

Aanvraagformulier

Het aanvraagformulier voor bondsonderscheidingen kunt u hier downloaden. 

Uitreiking 

Als een onderscheiding op clubniveau wordt toegekend, neemt Serivceteam Support contact op om afspraken te maken over de uitreiking. 

Contactgegevens

Aanvragen of informatie, stuur een mail naar Serviceteam Support