Turnoss Oss maakt naam met apenkooitoernooi

Tijdens de The Connection bijeenkomsten in oktober 2018 kon je als club een springplank winnen door een filmpje in te sturen, waarmee je de andere deelnemers inspireerde. Vijf winnaars kwamen daarbij uit de bus, en die inspirerende filmpjes willen we de overige clubbestuurders niet onthouden.

Hier het winnende filmpje uit de bijeenkomst in Helmond: dat was afkomstig van Turnoss Oss. 

Joan Abrahams is maar al te trots op de gewonnen springplank. Maar nog veel meer voldoening geeft het om te zien hoe enthousiast andere clubbestuurders (en de KNGU) reageren op hun NK Apenkooien! “Het is prachtig, dat dit project zo’n vlucht genomen heeft. We hopen dat er nog veel meer clubs mee aan de slag gaan!”

Het idee deed Turnoss op tijdens het NK in Ahoy in 2009. “Daar was een apenkooiparcours aangelegd voor de Rotterdamse jeugd. En wij dachten: kunnen wij daar als club niet ook iets mee doen? In Oss was er in de kerstvakantie altijd een schoolvoetbaltoernooi, en wij besloten daarbij aan te sluiten met een apenkooitoernooi.”

Bedoeld voor heel Oss

In 2012 werd het toernooi de eerste keer georganiseerd. Heel bewust benaderde Turnoss daarvoor alle scholen en verenigingen in Oss, omdat het niet bedoeld was als vakantieactiviteit voor de eigen leden, maar voor alle jeugd. Abrahams: “Voor de eigen leden hadden we altijd al activiteiten, dit was echt bedoeld om de jeugd in de kerstvakantie de mogelijkheid te geven zich te bewegen. En apenkooien vinden vrijwel alle kinderen leuk. Daarnaast wordt het op scholen steeds minder gedaan, wat we jammer vinden. Daar zouden dan verzekeringstechnische redenen voor zijn, maar wij hebben dat uitgezocht en dat hoeft geen probleem te zijn. Wij leggen ook geen losse hoepels op de grond, waar kinderen dan over uit kunnen glijden, we houden de veiligheid uiteraard goed in de gaten. Maar er is geen enkele reden om dit niet te organiseren.”

Draaiboeken

Turnoss heeft inmiddels complete draaiboeken kant en klaar liggen om het toernooi te organiseren. Dat is maar goed ook, want het aantal deelnemers is flink gegroeid. Voor dit jaar hebben zich inmiddels al 74 teams ingeschreven. De duur van het evenement is ook gegroeid van één dagdeel naar twee volle dagen, waarbij de groepen 7 en 8 zelfs naar de avond verplaatst zijn.

De draaiboeken worden door de club graag beschikbaar gesteld aan andere gymclubs. Abrahams: “Het was de opdracht van stagiair Jeroen van de Pol om een draaiboek te maken. Dat is een mooi document geworden. Vorig jaar heeft Jeroen het doorgestuurd aan zes andere gymclubs. Ik hoop dat ze het op gaan pakken!”

Naamsbekendheid

Wat heeft het evenement Turnoss Oss gebracht? Abrahams: “Naamsbekendheid! Iedereen in Oss kent ons nu, en wij vinden het mooi dat we eraan bijdragen dat de jeugd in Oss in de kerstvakantie leuke beweegactiviteiten heeft. Die goodwill zie je terug als een kind later lid wil worden van een gymclub.”

Een goede tip van Abrahams om het evenement vooral ook onder jongeren te laten leven: betrek jongeren bij de organisatie. "Wij hebben bewust een aantal jongeren in de organisatie betrokken. Zij maken veel reclame via facebook en instagram. En dat werkt!"

Kom een kijkje nemen!

Overweegt jouw club om dit in jouw gemeente ook op te zetten? Neem een kijkje op de website www.turnoss.nl. En wil je van dichtbij meebeleven wat er bij komt kijken? Turnoss nodigt belangstellende bestuurders van harte uit een kijkje te komen nemen! Op 3 en 4 januari 2019 is het zover! Voor meer informatie stuur je een mail naar apenkooi@turnoss.nl.