Zorgeloos een VOG aanvragen na online check

Als gymnastiekvereniging verlang je van je werknemers en vrijwilligers steeds vaker een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Hoewel bijna alle aanvragen voor een VOG worden goedgekeurd, vinden zij het spannend om een aanvraag te doen. Om die vaak onnodige spanning bij je werknemers en vrijwilligers weg te nemen, kun je hen wijzen op een gratis en anonieme online tool.

Elk jaar vragen ongeveer 1,2 miljoen mensen een VOG aan. Minder dan één procent van al deze aanvragen wordt geweigerd, maar toch schatten werknemers en vrijwilligers hun kansen op een goedkeuring vaak laag in. Dat is dus onterecht. Het is namelijk niet zo dat wanneer iemand een strafbaar feit heeft begaan, diegene per definitie geen VOG krijgt.

Kansberekening voor goedkeuring

Om je werknemers en vrijwilligers over die drempel heen te krijgen en hen tóch met een gerust hart een VOG aan te kunnen laten vragen, is er nu een VOG-check. De check is ontwikkeld door Justis, de organisatie die de VOG afgeeft, en berekent hoe groot de kans is op een goedkeuring. Deze berekening doet de VOG-check op basis van drie vragen, welke gaan over leeftijd, een mogelijk strafblad en de branche waarin de persoon actief wil zijn.

Onderscheid tussen werkzaamheden

Beschikt jouw (mogelijke) werknemer of vrijwilliger over een strafblad, maar zou je diegene tóch graag bij je vereniging betrekken of behouden? Dat kan, want de VOG-check maakt onderscheid tussen verschillende werkzaamheden. Daarmee toont de check aan dat een lage kans op een goedkeuring voor de ene werkzaamheid, bijvoorbeeld de beveiliging van je accommodatie, niet per se een lage kans op goedkeuring betekent voor andere werkzaamheden, zoals in de kantine van je vereniging.

Op deze pagina kun je de VOG-check vinden.