Juridische ondersteuning

Sportclubs kunnen te maken krijgen met juridische kwesties. Bijvoorbeeld over de ALV, aanpassing van statuten, AVG, een verandering van het huurcontract van de accommodatie of een juridisch probleem met de gemeente, een sponsor, een trainer of binnen het bestuur. Op deze pagina vind je uitleg over een aantal grote thema's. Heb je daarnaast meer info of hulp nodig? Dan staat DAS met de Juridische Adviesdesk voor de Sport klaar voor alle KNGU clubbestuurders met juridische ondersteuning.

Thema's

Juridische adviesdesk

In samenwerking met DAS biedt de KNGU met de Juridische Adviesdesk voor de Sport juridische ondersteuning aan voor clubbestuurders.

WBTR-wetgeving

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen en voorbeelddocumenten over de nieuwe WBTR-wetgeving.

AVG wetgeving voor clubs

Op deze pagina vind je alles over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) beknopt voor je op een rijtje.

Arbeidscontracten

Het vastleggen van afspraken in een overeenkomst geeft duidelijkheid vooraf, maar helpt ook toekomstige geschillen voorkomen. Als een arbeidsovereenkomst schriftelijk wordt overeengekomen is er sprake van een arbeidscontract.

Auteurswet

Het is bij de wet verplicht om zorgvuldig om te gaan met de rechten die er rusten op de werken van schrijvers, muzikanten en andere rechtenhouders. Iedereen dient hier op een juiste manier mee om te gaan. Ook sportclubs.

UBO-registratie

Ultimate Beneficial Owner, in goed Nederlands: de uiteindelijke belanghebbende. UBO zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van, of zeggenschap hebben over een organisatie. Het bestuur is verplicht om de UBO's van de vereniging te registreren.