Auteurswet

De Auteurswet; iedereen dient hier op een juiste manier mee om te gaan. Ook sportclubs. Het is bij de wet verplicht om zorgvuldig om te gaan met de rechten die er rusten op de werken van schrijvers, muzikanten en andere rechtenhouders. Er zijn verschillende partijen waar clubs mee te maken kunnen krijgen bij het naleven van deze wet. We belichten de partijen waar clubs in de praktijk het meest van doen mee hebben.

Wat is de auteurswet?
De Auteurswet biedt bescherming voor de gehele ‘creatieve industrie’. Zonder deze bescherming heeft het geen zin om origineel werk te maken, want iedereen zou dan vrij zijn om met de creaties aan de haal te gaan. Dankzij de Auteurswet mogen auteurs, zoals bijvoorbeeld componisten, tekstdichters en wetenschappers, als enige beslissen over de exploitatie van hun werken en kunnen zij hier geld mee verdienen.

Zonder toestemming van de auteur is het dus niet toegestaan om werk te delen. Denk aan het plaatsen artikelen en het gebruik van foto’s op de website of social media. Ook voor het draaien van muziek en het tonen van beelden, bijvoorbeeld in de kantine, zijn licenties nodig.

Buma/Stemra
Buma/Stemra is opgericht voor en door componisten en tekstschrijvers. Het doel van de organisatie is om ervoor te zorgen dat er een eerlijke vergoeding wordt betaald aan de makers van muziek.

Wanneer iemand muziek componeert of teksten schrijft, heeft diegene recht op een vergoeding als het werk gebruikt wordt. Buma/Stemra incasseert die vergoedingen voor de tekstschrijvers en uitgevers die aangesloten zijn. Buma doet dat voor het openbaar maken van muziek, zoals bij airplay en optredens, Stemra voor de vastlegging op (geluids-)apparatuur en bijvoorbeeld cd’s en vinyl.

Buma/Stemra verstrekt licenties aan partijen die gebruik maken van muziek. Dat zijn bijvoorbeeld radio- en tv-stations, concertorganisatoren, winkels, horecagelegenheden en dus ook sportverenigingen. Door middel van een licentie geeft het toestemming voor het gebruik van muziek en incasseert het een vergoeding.

Bekijk hier alle informatie, waaronder hoe je en licentie kunt afsluiten

Videma
Videma is een collectieve beheersorganisatie, gespecialiseerd in het bewaken en beschikbaar maken van vertoningsrechten op tv-beelden. Met een licentie bij Videma heb je als vereniging auteursrechtelijke toestemming voor het zakelijk gebruik van een compleet pakket tv-programma's op de belangrijkste publieke en commerciële zenders. Dit heb je nodig om tv-programma’s te vertonen in de kantine.

Videma heeft voor diverse branches regelingen. Neem contact op met Videma om erachter te komen welke regeling er geldt voor gymsportverengingen.

Stichting Reprorecht
Stichting Reprorecht incasseert vergoedingen voor het gebruik van informatie uit boeken, tijdschriften, kranten en visuele werken, zoals foto’s en illustraties. In de verschillende reprorechtregelingen wordt geregeld dat bedrijven, overheid en onderwijs tóch (papieren en digitale) kopieën mogen maken van korte stukken uit kranten, tijdschriften en boeken. Gymsportorganisaties kunnen een factuur hebben ontvangen (of ontvangen deze nog). Met deze vergoeding, die opgesteld is voor organisaties met 19 fte of minder, heb je als club het recht om artikelen uit kranten en tijdschriften, korte gedeelten uit boeken, en digitale representaties van boeken, tijdschriften en kranten: scannen, e-mailen, printen, opslaan op de computer, op intranet plaatsen en fotokopiëren. Hierbij gaat het uitsluitend om intern gebruik. Hieraan zijn regels en beperkingen verbonden: die staan in begrijpelijke taal op de website van reprorecht.

Meer informatie is te vinden op de website van Reprorecht.