Buitenlessen van Velocitas verlopen soepel

Binnensport is nog niet toegestaan en dus moeten de gymnastiekhallen nog tot 1 juli gesloten blijven. In de buitenlucht sporten en spelen mag al wél, met inachtneming van de richtlijnen. Bij gymnastiekvereniging Velocitas Gouda zijn de buitenlessen inmiddels dan ook in volle gang, vertelt trainster Floortje Euser.

Hoe zijn jullie van start gegaan?

“Eerst hebben we via Zoom met alle trainers en de voorzitter een overleg gehad over de mogelijkheden en of iedereen het wel zag zitten. Vervolgens organiseerden we op maandag 4 mei een proefles. De gemeente kwam toen kijken naar het terrein, want het is geen regulier sportterrein. We gebruiken een deel van een schoolplein en het naastgelegen grasveld, dus ze wilden zien op welke manier we ons aan de richtlijnen konden houden. We hebben daar ook een eigen sportkantine, een toilet voor noodgevallen en een EHBO-post. Omdat de meeste toestellen van de gemeente zijn óf niet bedoeld zijn voor buitengebruik, hebben we al ons klein- en airmateriaal naar de buitenlocatie gebracht. Nu kunnen we daar ook zo divers mogelijk lessen geven, want we bieden ouder-kindlessen, Nijntje Beweegdiploma, recreatieturnen, selectieturnen voor heren en dames, acrogym en springen en conditie voor de volwassenen aan. Eén buitenlocatie is dan ook zowel voor de gemeente als voor ons handiger, want dan hoeven we niet telkens te slepen met die materialen. De gemeente was gelukkig heel positief, dus we kregen groen licht om al onze buitenlessen te starten. Toen hebben we naar al onze leden het protocol met de richtlijnen gestuurd. Voor sommige leden is het nu iets verder rijden, voor sommigen niet. Dat houdt je altijd.”

Op welke manier gaan jullie nu te werk?

“We hebben het terrein afgezet met vlaggetjes. We konden lint krijgen van de gemeente, maar vlaggetjes zien er gezelliger uit. Bij de ingang hebben we een vak gemaakt, waarin de kinderen onder de twaalf jaar met zijn allen staan te wachten tot de trainer ze ophaalt voor de les. Zij mogen namelijk gewoon bij elkaar staan. Voor de oudere kinderen waren de regels nog wat strenger, dus voor hen legden we om de anderhalve meter een hoepel per persoon neer. Zo hielden zij de juiste afstand, maar konden ze wel met elkaar kletsen. De hoepels gebruikten we niet alleen om de oudere kinderen in te laten wachten, ook tijdens de les waren die erg handig. Als de kinderen na een oefening terugliepen naar de rij, was het lastig om anderhalve meter afstand te houden. Maar door op de route terug naar de rij hoepels neer te leggen, gingen de kinderen automatisch van hoepel naar hoepel. Dat werkte goed. Om diezelfde reden hebben we bij de selectie gevraagd of zij hun eigen matjes mee willen nemen. Dat kunnen gewoon IKEA- of yogamatjes zijn, maar zo had iedereen wel een eigen plekje. Inmiddels zijn de regels voor kinderen van twaalf tot achttien jaar wat versoepeld. Dat scheelt ons weer schoonmaakwerk en de onder- en bovenpartners van de acrogym kunnen weer samen trainen. Voor de ouder-kindlessen, waarbij kinderen tot en met vier jaar oud samen met hun ouders mee mogen doen, leggen we naast elke oefening schoonmaakdoekjes neer. Als de ouders iets met hun handen doen, zoals een oefening met een bal, moet die naderhand namelijk worden schoongemaakt. We hebben niet zóveel ballen dat we iedereen bij de training een eigen bal kunnen garanderen, dus doen we het zo.”

Hoe bevalt het tot nu toe?

“Er komen per week ongeveer vierhonderd kinderen sporten. We hebben ook veel trainers in opleiding en assistenten ingezet. Normaal hebben zij nog andere bijbaantjes, maar door de coronacrisis zijn zij vaak degenen die het snelst worden ontslagen. Zij willen nu dus allemaal graag helpen met lesgeven, dat is hartstikke fijn. Het verloopt allemaal soepel, het levert minder moeilijkheden op dan we vooraf hadden verwacht. Ouders mogen bijvoorbeeld niet blijven kijken bij de les. We vroegen ons wel af of zij zich daar allemaal even gemakkelijk aan zou houden, maar dat gaat gelukkig goed. Ook de kinderen houden zich keurig aan de regels. De jongere kinderen vertellen we dat ze ons geen gewone high five mogen geven, maar wél eentje in de lucht, zonder dat onze handen elkaar raken. Soms komt een kind heel enthousiast aanrennen, maar dan corrigeren ze zichzelf al. Ze zijn er natuurlijk ook steeds meer aan gewend, want ze gaan weer naar school en daar moeten ze ook afstand houden van de juffrouw. Dat geldt overigens net zo goed voor ons als trainsters: in het begin is het even wennen, maar de nieuwe manier van werken is voor iedereen steeds meer vanzelfsprekend. De kinderen zijn in ieder geval blij dat ze weer kunnen turnen, ook al is het op een andere locatie en op een wat andere manier dan normaal. Het levert veel enthousiasme en blije gezichten op.”

Heb je nog tips voor andere verenigingen?

“De KNGU heeft een mooi lesvoorbereidingsplan met ideeën voor spelletjes, dansen en turnen, voor zowel de recreatieve leden als de selectieleden. Daar kun je veel inspiratie uithalen, dat hebben wij ook gedaan. Je moet gewoon over die drempel stappen en het uitproberen. Dat kan ook voor één les, of voor een week. Dan kijk je gewoon even hoe het gaat en of je het prettig vindt. Wij evalueren elke week hoe het gaat en stellen onze werkwijze ook telkens iets bij. Zo startten andere sporten op een gegeven moment ook weer, waardoor sommige kinderen in de knel kwamen met onze trainingen. We hebben ons lesrooster dus aangepast, waardoor de kinderen ook een andere les kunnen bijwonen. Zo bieden we de hele club de mogelijkheid om buiten te turnen, te springen en te acrogymmen!”