De magie van de Wereld Gymnaestrada

Hoewel binnensportverenigingen hun deuren nog niet mogen openen, is de samenleving langzaamaan op weg naar ‘het nieuwe normaal’. We hopen met zijn allen weer zo snel mogelijk in de turnhal te staan, maar voorlopig is terug- én vooruitblikken even het maximale wat we kunnen doen. Op de Wereld Gymnaestrada bijvoorbeeld, die in 1953 voor het eerst werd georganiseerd en in 2023 in Amsterdam plaatsvindt.

Sinds 1953 wordt de Wereld Gymnaestrada eens in de vier jaar georganiseerd, telkens in een ander land. Aan de eerste editie namen vijfduizend gymnasten uit 14 verschillende landen deel. Inmiddels is het uitgegroeid tot het grootste niet-competitieve sportevenement ter wereld en staat de teller op 55 deelnemende landen en 21 duizend sporters.

“Iedereen mag meedoen, van jong tot oud en van recreant tot topsporter”, vertelt Alice de Groot. Zij zat in de organisatie van de editie van 2019. Bij de Wereld Gymnaestrada van 2015 functioneerde ze als choreograaf. “Traditiegetrouw start het evenement met een openingsceremonie en een mars van alle deelnemende landen. Vervolgens zijn er een week lang allerlei demonstraties en tot slot is er een sluitingsceremonie, waarbij de overdracht plaatsvindt naar de volgende organisator. In de volksmond noemen we het dan ook wel de recreatieve Olympische Spelen voor de gymsport.”

 IMG 9145 v2

"Je voelt je zó gewaardeerd als je op die vloer staat en je ontvangt het applaus. Dan ben je voor even een superster.”

Het Gymnaestrada-gevoel

Bij de openingsceremonie van de Wereld Gymnaestrada 2019 mocht Alice de Nederlandse vlag dragen. “Dat was uniek. De delegatie van elk land loopt achter hun vlag aan. Om dan gezamenlijk zo’n stadion binnen te lopen, dat is indrukwekkend. Want terwijl de gymsport een individuele sport is, staat de Wereld Gymnaestrada in het teken van één zijn met elkaar. Daarom is het zo’n bijzonder evenement. Het is een week vol demonstraties en plezier, met waardering voor iedereen.”

In die waardering schuilt volgens Alice ook het zogeheten ‘Gymnaestrada-gevoel’: “Er heerst een ontzettend groot gevoel van verbondenheid”, legt ze uit. “Alle leeftijden en niveaus zijn welkom. Je slaapt samen in scholen of op campings, het is iedere avond lachen, gieren en brullen. Voor je het weet sta je midden op het dorpsplein een dansje te doen met deelnemers uit andere landen. Bij ons zijn de deelnemers óók het publiek. Daardoor is iedereen betrokken bij elkaar en moedigt iedereen elkaar ontzettend fanatiek aan. Je voelt je zó gewaardeerd als je op die vloer staat en je ontvangt het applaus. Dan ben je voor even een superster.”

Wil je het volledige verhaal over de magie van de Wereld Gymnaestrada lezen? Dat kan in The Connection, ons magazine!