FreerunXtra voor kinderen met gedragsproblemen

Sommige kinderen hebben meer aandacht nodig dan anderen. Voor hen kan sporten een fijne uitlaatklep zijn. Daarom bedacht gymnastiekvereniging Kunst en Kracht speciaal voor deze kinderen ‘FreerunXtra’. Bij deze freeruntraining kunnen de kinderen met gedragsproblemen zich even lekker uitleven.

“FreerunXtra is opgestart omdat freerunning heel populair werd", legt Janneke uit. Zij is coördinator bij Kunst en Kracht. "Daarnaast kregen wij vanuit het speciaal onderwijs veel aanvragen voor kinderen die wat extra aandacht nodig hebben. Voor hen is FreerunXtra zo belangrijk omdat ze vaak nét buiten de boot vallen, terwijl het juist voor hen heel goed is om te sporten. Dan kunnen ze even helemaal zichzelf zijn.”

Succesvol

De trainingen werpen hun vruchten af, merkt FreerunXtra-trainer Adam. “De meeste gedragsveranderingen bij kinderen zie je pas in de loop der tijd, maar soms is er ook een heel concreet moment. Zo was er een keer een jongetje dat altijd en overal vooraan wilde staan, daar was hij heel erg fel in. Op een gegeven moment heb ik hem gezegd dat hij rustig aan moest doen, en dat hij anders maar even in de time out-hoek moest gaan zitten. Meteen liet hij andere kinderen voor. Het mooiste is dat de deelnemers negen van de tien keer met een grijns op hun gezicht naar huis gaan, omdat ze zichzelf weer hebben uitgedaagd en hun grenzen hebben verlegd.”

Gegroeid door succeservaringen

Noel is één van de kinderen die meedoet aan FreenrunXtra. “Ik zit op deze les omdat ik het echt heel leuk vind", zegt hij. "Daarom wil ik dit ook vaak bij mij in het park doen.” En niet alleen in het park, zo vult Noel’s moeder Bianca lachend aan. “Ook op straat, en bij de winkels in het winkelcentrum!”

Ook Elize neemt deel aan de training. Zij heeft ADHD en sinds kort is er ook autisme bij haar vastgesteld. “Daardoor is FreerunXtra een enorme uitlaatklep voor haar”, vertelt Elizes moeder Angelique. “Ze doet veel succeservaringen op en krijgt daardoor meer zelfvertrouwen. Ik ben heel trots op haar, want ze heeft al heel veel bereikt sinds ze hier is. Ze is echt enorm gegroeid. Ik wil ook graag benadrukken dat ik het initiatief vanuit Kunst en Kracht voor deze specifieke doelgroep echt geweldig vind.”

Bekijk hier de video die www.sportplezier.nl maakte over de FreerunXtra.