Geslaagde tulpenactie van Klaverblad TON Almelo

Op 25 april startte Topturnen Oost Nederland (Klaverblad TON Almelo) met een tulpenactie. De coronacrisis dwong de vereniging om iets te organiseren binnen de geldende richtlijnen, maar daarvoor slaagde de club met vlag en wimpel. Wij spraken Ineke Jonker, actief in de sponsorcommissie van Klaverblad TON Almelo, over het succes van het initiatief.

Hoe kwam het idee tot stand?

“Wij willen met onze vereniging ieder jaar een activiteit met een maatschappelijke insteek organiseren. Dit jaar besloten we de tulpenactie op te zetten: voor vijf euro kon je een bos van twintig tulpen door onze turnsters laten bezorgen bij de ouderen in Almelo. Daar waren een aantal redenen voor. Allereerst staan onze turnsters als topsporters een beetje op hun eigen eiland. Het is goed om hen kennis te laten maken met andere doelgroepen binnen de maatschappij, waarmee het soms wat minder gaat. Ik werk zelf bij een maatschappelijke organisatie en kom vanuit daar veel in aanraking met verzorgingstehuizen en dus met oudere mensen. Zeker tijdens de coronacrisis is dat een groep die wel een hart onder de riem kan gebruiken, want zij zitten vaak volledig geïsoleerd. Daarnaast hebben we er bewust voor gekozen dat de tulpen die wij wilden gaan rondbrengen, afkomstig waren van een kweker. Zo’n bedrijf maakt nu net zo goed een lastige periode door en op deze manier steunden we elkaar: wij kregen mooie tulpen en de kweker had weer wat meer omzet, omdat hij een bepaald percentage van de verkochte tulpen ontving. Tot slot ging ook een percentage per verkochte bos tulpen naar de clubkas. In deze rare tijden is dat natuurlijk niet overbodig en daar heeft ook niemand moeite mee, want je steekt er veel betrokkenheid en enthousiasme in. Zo had onze actie eigenlijk niet één, maar drie verschillende doelen.”

Op welke manier zijn jullie te werk gegaan?

“Ouderen vormen een groep waar je erg moeilijk bij kunt komen, zeker door corona. Gelukkig is één van de turnmoeders van onze vereniging wijkhoofd van een wijkteam in Almelo. Zij en haar collega-wijkhoofden zijn bekend met de ouderen in Almelo, dat zijn hun cliënten. De wijkteams boden dus een uitstekende ingang om de ouderen tóch te kunnen bereiken. Die turnmoeder heeft haar collega’s dan ook gevraagd of zij mee wilden doen aan de tulpenactie; dat wilden ze. Vervolgens zijn vijf turnsters, inclusief een ouder voor het vervoer, in auto’s volgeladen met tulpen naar de verschillende locaties van de wijkteams gereden. Daarna zijn de wijkteams en de turnsters met bakfietsen en manden vol tulpen langs de ouderen gefietst, om iedereen die dat wilde een bos van twintig tulpen en een leuke foto te geven. De turnster legde de tulpen dan op de stoep neer, zodat ze anderhalve meter afstand hield. Ook legde ze vanaf daar even uit waarom we de actie organiseerden. Uiteindelijk heeft de hele actie twee weken geduurd. Dat is eigenlijk best kort, want in een vereniging moet je mensen vaak eerst even enthousiasmeren, zo’n initiatief moet je aanslingeren. Vervolgens moet er nog informatie op de website komen, de kaartjes voor bij de bossen tulpen moeten gemaakt worden, dat soort zaken kosten ook tijd. Maar vervolgens hebben we al met al wel driehonderd bossen tulpen kunnen wegbrengen!”

Hoe werd er gereageerd op de actie?

“De respons was meer dan positief. Het is ontzettend leuk om te zien hoe iedereen binnen de club met zo’n idee omgaat. De jonge turnsters die de tulpen bezorgden waren erg enthousiast, maar we geven ze op deze manier ook iets mee om over na te denken. Er zijn oudere, eenzame mensen die niet veel contact hebben. Het is goed dat je zo’n les mee kunt geven aan de turnsters van je club. De ouderen vonden het natuurlijk heel erg leuk. Het initiatief leverde bij hen dusdanige emotionele reacties op, dat is geweldig. Zo heeft de actie een meerwaarde voor iedereen gehad. Voor de ouderen, voor de turnsters, voor de club en voor de kweker. Het is prachtig dat we driehonderd mensen gelukkig hebben kunnen maken.”

Heb je nog tips voor andere verenigingen?

“Ik denk dat veel verenigingen zich afvragen wat zo’n actie nou oplevert, maar het is echt de moeite waard. Door gezamenlijk een actie op poten te zetten, kweek je saamhorigheid binnen je club. De meeste ouders zetten hun kinderen bij de vereniging af en vertrekken weer. De turnsters trainen gigantisch veel en daar steken die ouders ook een hoop tijd in, terwijl ze ook nog werk en een gezin hebben. De tijd om gezellig te komen kijken en met anderen te kletsen, is er daardoor nauwelijks bij ons. Ouders spreken elkaar hooguit even kort op de tribune bij een wedstrijd. Door zo’n actie bellen ouders met elkaar of staan ze naast elkaar spullen in te pakken. Zo creëer je een ander soort band, die momenteel nog wel eens ontbreekt in het verenigingsleven. Het vergroot de onderlinge betrokkenheid en het enthousiasme, en dat versterkt je club.”

 

Ton Almelo fotocollage

Wil je meer weten over de tulpenactie van Klaverblad TON Almelo? Neem dan contact op met info@tonalmelo.nl.