Hoe werf je trainers voor freerunning?

Het is lastig om nieuwe trainers voor freerunning te werven. Wanneer je een vacature openzet, leidt dat namelijk niet altijd tot reacties. Hoe kun je dit als vereniging nou het beste aanpakken?

Voordat een freeruntrainer solliciteert, wil hij over een aantal zaken duidelijkheid. Zorg ervoor dat de locatie van de hal én het soort hal waarin het freerunnen plaatsvindt, staan vermeld in de vacature. Ook wil hij weten hoeveel uren hij zal gaan werken, en of hij zal gaan werken in dienstverband of als ZZP’er. Vermeld daarnaast hoeveel kinderen er naar een les komen en of hij zal gaan samenwerken met assistenten. Tot slot moet ook duidelijk zijn over welk opleidingsniveau hij moet beschikken.

Mond-tot-mond reclame

Om de geïnteresseerde trainers te bereiken, werkt mond-tot-mond reclame nog altijd het beste. Hou er ook rekening mee dat de vacature online zichtbaar moet zijn. Plaats ‘m daarom op Instagram en op de Facebookpagina’s van je eigen vereniging, op die van ‘Dutch Gymnastics - The Crew’ en op die van ‘Freerun -Nederland’. Verder kun je de vacature ophangen bij een CIOS of ALO in de regio en vragen of deze scholen de vacature ook willen opnemen in hun nieuwsbrieven.

Uitleg over de vereniging

Als de trainer een ZZP’er is, dan verlangt hij zo’n 35 euro per uur. Als vrijwilligersbijdrage zal hij ongeveer dertien euro per uur vragen, exclusief de reiskostenvergoeding. Ook wil hij graag een ruime keuze hebben in het materiaal dat hij kan gebruiken. Tot slot moet je de trainer nog uitleg geven over de vereniging: wat zijn de normen en waarden en welke visie volgt de club? Dit geldt specifiek voor de freeruntrainingen: wie is er verantwoordelijk voor de promotie van de trainingen, wie verzorgt de administratie en worden er ook proeflessen georganiseerd?

Van stagiair tot freeruntrainer

Er bestaat ook nog een andere manier om nieuwe trainers naar je club te trekken. Zo kun je stageplekken aanbieden aan studenten van een sportopleiding, zoals de ALO of Sport en Bewegen. Laat de stagiair in het begin samen met de huidige trainer freeruntraining geven. Wanneer de stagiair dan zijn lesgeefbevoegdheid op KSS (Kwalificatiestructuur Sport) niveau 3 heeft behaald, kan hij zelfstandig lesgeven. Nu kan hij bij jouw club de functie van freeruntrainer gaan vervullen; hij is immers op de hoogte van het reilen en zeilen binnen de vereniging en bekend met de manier van werken.