“Ik word blij van lachende gezichten bij trainers en sporters”

Op initiatief van NOC*NSF is in 2019 een pilot gestart met de clubkadercoach. Een clubkadercoach ondersteunt verenigingen bij het opzetten en ‘normaliseren’ van trainersbegeleiding. Rotterdam Sportsupport participeert in deze pilot en leverde een jaar lang vijf clubkadercoaches voor vier verschillende sporten: voetbal, volleybal, turnen en atletiek. Vanwege de coronacrisis lag de pilot enkele maanden stil en wordt om die reden bij een aantal clubs verlengd tot het einde van 2020. Het doel van de pilot blijft hetzelfde: meer sportplezier bij trainers en sporters realiseren.

Maaike Tieman (24) is clubkadercoach turnen in dienst van Rotterdam Sportsupport en kwam vanuit die functie in de zomer van 2019 terecht bij de gymnastiek- en turnverenigingen TENACO Rotterdam en ASV-Advendo. “Twee superleuke en gezellige verenigingen, die beide te maken hebben met een groot tekort aan trainers”, aldus Tieman, van jongs af aan gepassioneerd liefhebster van de turnsport. “En dat is een serieus probleem, omdat de aanwas van nieuw kader in het turnen steeds moeilijker wordt. Daarbij komt ook dat maar liefst 90 procent van de trainers en coaches die sportbreed actief zijn in Nederland niet is opgeleid. En 60 procent van diezelfde doelgroep ervaart onvoldoende begeleiding. Er is dus een hoop te winnen.”

Vier inzichten

Ze vervolgt: “Ik heb twee heel meegaande verenigingen getroffen, die er vanaf het eerste moment voor openstonden om een cultuurverandering te realiseren. De technische kant van een training is natuurlijk heel belangrijk, maar wat mij betreft is de pedagogisch-didactische kant minstens zo belangrijk. Daarom kijk ik mee bij trainers tijdens hun trainingen, het is namelijk de bedoeling dat ook zij beter worden in wat ze doen. Waar lopen zij tegenaan? Waar willen zij zichzelf in ontwikkelen? Dat verdient een aanpak op maat, want geen enkele vereniging is hetzelfde. Met de antwoorden gaan we samen aan de slag. Het is voor mij de uitdaging om dat te doen op een manier zodat ik de trainers zoveel mogelijk in hun kracht zet, waardoor ze nog meer plezier krijgen in het training geven. Ik word nu eenmaal blij van lachende gezichten bij zowel de trainers als de sporters. En nog belangrijker: het vergroot de kans dat ze daardoor langer actief blijven voor hun vereniging.”
Tieman werkt met trainers en coaches aan de hand van de vier inzichten over trainerschap: structureren, stimuleren, individueel aandacht geven en de regie overdragen. “Vier makkelijk hanteerbare inzichten, die je tijdens elke training in gedachten kan houden”, zo legt ze uit. “Het is heel tastbaar namelijk. Je brengt al structuur aan door met dopjes aan te geven waar een veld ligt. En stimuleren kun je door een compliment te geven. Geef kinderen daarnaast zoveel mogelijk het gevoel dat ze gewaardeerd en erkend worden, maar laat ze ook zelf keuzes maken en verantwoordelijkheid dragen. Op die manier komt elk inzicht aan bod.” 

Gedurende haar tijd bij de verenigingen merkt Tieman dat vooral jonge, onervaren trainers snel winst boeken. “En dat is uiteraard heel leuk om te zien. Turnen is een sport waar veel kinderen mee stoppen als ze naar de middelbare school gaan. Het is dus juist belangrijk om ze voor die tijd al te enthousiasmeren en zo te behouden. Hoe dat moet? Maak ze belangrijk en laat ze al vroeg assisteren tijdens trainingen. Omdat er vaak niet genoeg trainers zijn, is er al helemaal geen tijd om nieuwe trainers op te leiden. Maar op zo’n manier heb je meer kans dat ze wel als kader actief blijven voor de vereniging.”

Dubbel gevoel

Aan het einde van dit jaar zit de pilot erop en stopt Tiemans rol bij de verenigingen. En dat voelt best dubbel. “Want hoe meer clubs ik vanuit mijn werk kan bijstaan, hoe beter. Maar TENACO Rotterdam en ASV-Advendo zijn stiekem ook wel mijn cluppies geworden. Ik heb wekelijks 18 uur te verdelen en ben dus veel aanwezig. Dan bouw je automatisch een band op.”

Nu is nog niet duidelijk hoe clubkadercoaching in Rotterdam een vervolg gaat krijgen, al zijn de eerste resultaten van de landelijke evaluatie veelbelovend. Trainers zijn zelfverzekerder en hebben meer plezier, met de gewenste uitwerking op de sporters tot gevolg. Tieman weet in ieder geval wat haar tot de jaarwisseling te doen staat. “Borging is het laatste stukje waar ik nu mee aan de slag ben. Het is namelijk niet de bedoeling dat de boel in elkaar stort als ik weg ga. Ik heb al drie opvolgers binnen de verenigingen gevonden die mijn rol over gaan nemen. Het is uiteindelijk ook het doel van de pilot; dat clubs het zo belangrijk vinden, dat ze er zelf mee verder gaan. Ik ben ervan overtuigd dat de clubkadercoach de sleutel is tot een veilige en sportieve sportomgeving. Het draagt bij aan een meer open cultuur en leidt ook tot meer zelfinzicht bij trainers en coaches. Een clubkadercoach staat wat mij betreft voor een veiliger sportklimaat.”

 

De pilot: 8 verenigingen, 153 trainers, 3000 sporters
Rotterdam Sportsupport zorgt er samen met sportverenigingen voor dat iedere Rotterdammer sportief én maatschappelijk mee kan doen en ondersteunt sinds de start van de clubkadercoachpilot acht verenigingen. In totaal zijn er 153 trainers begeleid, die zodoende meer pedagogische, didactische en sporttechnische handvatten kregen aangereikt om in te zetten tijdens hun trainingen. Bijna 3000 jonge sporters hebben hier plezier van (gehad). Voor meer informatie: www.rotterdamsportsupport.nl/project/clubkadercoaching.