Livestreamlessen van BredaGym zijn groot succes

“Op een gegeven moment mochten we door het coronavirus onze hal niet meer in”, vertelt Chantal Jorna. Zij is hoofdtrainer bij gymnastiekvereniging BredaGym. “Toen de maatregelen werden verlengd, besloten we om onze lessen digitaal te gaan geven. Daar begonnen we mee voor de wedstrijdgroepen, maar dat beviel zo goed dat we nu ook livestreamlessen aanbieden voor de recreanten, voor acrogym en voor de vooropleiding.”

Maar hoe doe je dat, livestreamlessen aanbieden voor een grote groep kinderen? Skype viel af, omdat Chantal daar maar een paar kinderen tegelijkertijd in beeld kon zien. Zoom hanteert een tijdslimiet van veertig minuten en was daarom ook niet ideaal. Het programma ‘Cisco Webex’ bleek de oplossing. “Je kunt met honderd kinderen in een videogesprek”, legt Chantal uit. “Van hen zie ik er dan 25 tegelijkertijd. Daarnaast is er geen maximaal aantal minuten verbonden aan één livestream. Dat is prettig, want elke les duurt anderhalf uur.”

Microfoons uit

“Tijdens de lessen doe ik verschillende oefeningen voor”, vervolgt ze. “Daarna doen de kinderen ze na. Op mijn scherm zie ik dan hoe ze de oefeningen uitvoeren en wie ik nog wat tips kan geven. De microfoons van de kinderen zet ik altijd uit, want anders praat iedereen door elkaar heen. Nu horen ze alleen mij. Als een turnster een vraag heeft over een oefening, kan zij haar eigen microfoon natuurlijk wel even aanzetten. Er kijkt ook altijd een collega mee en als zij ziet dat iemand het goede voorbeeld geeft, kan ze het beeld van die turnster even vastpinnen. Zo stimuleren we alle kinderen om hun best te doen. Ze kunnen namelijk zomaar in beeld komen!”

Wc-rollen en stofzuigers

Het gebrek aan een turnhal en de bijbehorende materialen dwingt Chantal tot een beetje creativiteit. “We hebben de turnhal laatst nog één dag opengesteld, zodat de kinderen wat spullen konden ophalen, maar ik probeer zoveel mogelijk te doen met wat ze al in huis hebben. We zijn begonnen met wc-rollen. Dat had een ludieke insteek, want die werden toen massaal gehamsterd. Daarna hebben we nog gebruik gemaakt van waterflessen met steentjes erin, die dienden dan als gewichten. Ook had ik op 1 april voor de grap oefeningen bedacht met een stofzuiger, waardoor iedereen thuis met een stofzuiger stond te trainen. Vanmiddag hebben we een training die je normaal op een step doet, maar nu gebruiken de kinderen bijvoorbeeld een traptrede of een stoeprandje. Zo probeer ik elke keer iets nieuws te verzinnen.”

Verbonden blijven met elkaar

De livestreamlessen die Chantal nu drie keer per week geeft, blijken erg succesvol. “Er doen gemiddeld zo’n zestig kinderen mee aan een les”, vertelt ze. “Voor degenen die niet aanwezig zijn bij de livestream, nemen we het op. Zij kunnen de les terugkijken en alsnog meedoen. Ook maken we van elke training een samenvatting die we naderhand op Instagram plaatsen. Door de livestreamlessen blijven de kinderen lekker in beweging. Dat is niet alleen goed voor ze, het is ook handig om fit te zijn als we dit seizoen alsnog afmaken. Daarnaast is het gewoon heel erg leuk dat de kinderen elkaar op deze manier tóch nog zien, en ik hen ook. En omdat een livestream voor de senioren wat te lastig is, hebben we voor hen een fitgymles van een uurtje online gezet. Zo blijven we met zijn allen bij elkaar betrokken!”