Maatschappelijk betrokken en kans op nieuwe leden

Trainingen in de buitenlucht zijn weer toegestaan. Gymnastiekverenigingen bieden, met inachtneming van de richtlijnen, hun leden weer de mogelijkheid om buiten te turnen. Omdat sport en bewegen voor iedereen is, hebben verschillende gemeentes een oproep gedaan om sportcomplexen en trainingen tijdelijk óók open te stellen voor niet-leden.

Platform voor niet-leden

Het initiatief voor het toelaten van niet-leden is van Eindhoven Sport, maar het is niet verplicht voor sportclubs. “Voor veel clubs is het al spannend genoeg weer op te starten met hun eigen leden en dit in goede banen te leiden. Dat respecteren we”, zegt sportregisseur Mark van Ginneken. “Op de website biedt Eindhoven Sport een platform aan waar de sportclubs hun aanbod voor niet-leden kunnen toevoegen. Via een mailing, de website, social media en direct contact met de sportclubs is dit platform onder de aandacht gebracht. Sportclubs kunnen hun aanbod invullen via een eenvoudig formulier dat op de website staat. Nieuwe aanmeldingen proberen we dezelfde dag nog toe te voegen.”

Tennisvereniging Tegenbosch uit Eindhoven is één van de clubs die niet-leden in de zomermaanden ook welkom heet. Zij bieden een lidmaatschap voor drie maanden aan, plus een aantal gratis lessen. “Wij willen maatschappelijk betrokken zijn”, legt voorzitter Ton Paulusse uit, “en het biedt ons een kans op nieuwe leden.”

Enthousiast maken voor lidmaatschap

Ook in Leidschendam-Voorburg wil men niet-leden de gelegenheid bieden om te sporten. In samenwerking met de gemeente heeft SenW een SportApp ontwikkeld voor kinderen die geen lid zijn van een sportclub. Verschillende sportverenigingen stellen belangeloos een aantal van hun trainingen open voor niet-leden. Ook als gymnastiekvereniging kun je op deze manier niet-leden kennis laten maken met de sport en misschien zelfs enthousiasmeren voor een lidmaatschap. Via de SportApp van SenW kunnen kinderen zich na registratie met één druk op de knop aanmelden voor een training. De deelname is voor zowel de leden als de niet-leden gratis.

In eerste instantie was het plan om in september de SportApp uit te proberen. De gemeente wilde sporten hiermee op een laagdrempelige manier mogelijk maken. Door de coronacrisis en de oproep van Mark Rutte om álle kinderen te laten sporten, is de App vroegtijdig afgerond. ”Sportverenigingen zijn zodra het mocht snel aan de slag gegaan om hun activiteiten te starten”, aldus wethouder Nadine Stemerdink. “Ontzettend gaaf dat verenigingen ook activiteiten voor niet-leden organiseren. Na een lange lockdown en veel thuis zitten is het heerlijk dat mensen weer lekker buiten kunnen sporten en bewegen op de sportvelden.”