NOW3 per direct aan te vragen

Nederland bevindt zich in een nieuwe lockdown om het coronavirus zo veel mogelijk in te dammen. In verband met de verstrengde maatregelen is het UWV-loket opengesteld voor aanvragen voor de NOW3-regeling, welke vanaf nu tot en met 27 december ingediend kunnen worden. Ook sportclubs kunnen voor de derde periode van de NOW-regeling een aanvraag doen.

Werkgevers kunnen een tegemoetkoming aanvragen in de loonkosten voor oktober tot en met december. Het is dan wel een vereiste dat je vereniging minimaal twintig procent omzetverlies heeft geleden over een periode van drie maanden.

Verlies berekenen

Veel sportwerkgevers dienden ook voor NOW2 al een aanvraag in. Voor hen geldt dat de drie maanden waarover zij hun omzetverlies opgeven voor NOW3, moeten aansluiten op de vorige periode. Had je voor NOW2 nog geen aanvraag ingediend? Dan kun je kiezen over welke periode het verlies moet worden berekend: tussen oktober en december, tussen november en januari of tussen december en februari.

De tegemoetkoming in de loonkosten is maximaal tachtig procent bij een omzetverlies van honderd procent. In eerste instantie betaalt UWV in drie termijnen een voorschot van tachtig procent van de tegemoetkoming.

Verlengde termijn

Aanvankelijk konden werkgevers een aanvraag indienen tot en met 13 december. Door de strengere maatregelen is deze termijn nu verlengd. “De lockdown bezorgt hen een heel andere situatie”, zo stelt UWV-bestuurder Janet Helder. “Minister Wouter Koolmees heeft daarom gevraagd het NOW-loket weer te openen. Daar kunnen werkgevers dus vanaf 15 december terecht om een aanvraag in te dienen.”

Informatie en filmpjes

Voor een snelle behandeling is het van belang dat je de aanvraag in één keer goed en volledig invult. Om je hierbij te helpen heeft het UWV informatie en filmpjes op hun website geplaatst. Met de rekenhulp omzetverlies kun je het omzetverlies van je turnvereniging berekenen. Via simulatienow kun je ook inschatten hoe hoog het voorschot en de tegemoetkoming zullen zijn. De tool laat ook zien wat de gevolgen zijn van een dalende loonsom.