Rookverbod op e-sigaretten geldt ook voor sportclubs

Sinds 1 juli 2020 geldt het rookverbod niet meer voor alleen de reguliere sigaretten, maar ook voor e-sigaretten. Deze veroorzaken immers net zo goed gezondheidsschade en kunnen een opstapje vormen voor het gebruik van echte sigaretten. De maatregel is van toepassing op alle plekken waar al een rookverbod van kracht is, zoals cafés, restaurants en openbare gebouwen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis maakte in november 2018 al bekend dat er een rookverbod werd ingesteld voor sportclubs en instellingen als scholen en kinderopvangcentra. Nu geldt dat dus ook voor e-sigaretten. “Roken in een restaurant voelt inmiddels aan als iets van heel lang geleden”, legt hij uit. “Wij moeten gezondheidsschade voorkomen en het goede voorbeeld te geven aan jongeren. Daarom is het hoog tijd dat we ook het roken van e-sigaretten in onder meer de horeca verbieden. Deze maatregel draagt bij aan het makkelijker stoppen met roken en helpt om minder snel te beginnen.”

Groot draagvlak

Esther Croes, arts bij het Trimbos-instituut, steunt het rookverbod. “Jongeren zijn zich vaak minder of helemaal niet bewust van de schadelijke effecten van het inhaleren van verhitte vloeistoffen. Wij zijn dus blij met dit rookverbod voor e-sigaretten.” Ook in de rest van Nederland bestaat een groot draagvlak voor het rookverbod: zeventig procent geeft aan het verbod op e-sigaretten een goede zaak te vinden.