Turnen in een cool jasje

Per 1 september start in Groningen de sportclub CaliClub: een vereniging voor het beoefenen van calisthenics, ook wel bekend als straatfitness. Of, zoals initiatiefnemer Guus Bakker zegt: “Het is turnen, maar dan in een cool jasje.”

Het belangrijkste kenmerk van calisthenics is dat er in principe geen apparatuur of losse gewichten voor nodig zijn, maar enkel je lichaamsgewicht. Typische oefeningen zijn dan ook pullups, chin-ups muscle-ups, pushups, hand-stand pushups, dips en rows, maar ook beenoefeningen als squats en lunges.

Krachttraining en turnen

Toch is calisthenics niet ‘zomaar’ een verzameling lichaamsgewichtoefeningen. Typisch voor calisthenics is vooral de uitvoering van de oefeningen, die – vooral op het niveau van de gevorderde – een zeer ‘speels’ karakter heeft. Calisthenics bevat veel elementen uit de gymsport: er wordt veel gezwaaid en gedraaid. Kenmerkend zijn ook de vloeiende overgangen tussen oefeningen, het regelmatig wisselen van handpositie en het non-stopkarakter van een workout. In feite heeft het veel weg van turnen, meer bijzonder van oefeningen aan de rekstok en de brug met gelijke liggers. “Het is een combinatie van krachttraining en turnen”, licht Bakker toe. “Doordat je eindeloos kunt variëren met oefeningen, kom je nooit tegen een plafond aan zoals bij reguliere fitness. Het is leuk en uitdagend, met name ook voor de jeugd.”

Voor iedereen

Hoewel CaliClub al een kleine veertig man heeft die lid gaan worden, is iedereen nog welkom. De vereniging heeft al een aantal workshops op de planning staan, maar organiseert ook een toernooi: de Caligames. Deze vinden plaats op vrijdag 11 september, op het terrein van de club. Voor wie meer informatie wil over CaliClub: kijk eens op hun Instagrampagina. De vereniging start 1 september.