TVC Coevorden traint online voor EK Teamgym

De turners en springers van TVC zitten verplicht thuis, maar laten hun voorbereiding op het EK Teamgym hierdoor niet in de soep lopen. Het is improviseren voor de acht gymnasten en twee trainers die de KNGU in oktober gaan vertegenwoordigen op het EK in Denemarken, dat ondanks de afgelasting van een hoop turnevenementen nog altijd op de kalender staat.

“Het is nog niet duidelijk wat de coronacrisis betekent voor het EK in de Deense hoofdstad Kopenhagen betekent, dat gepland staat van 14 tot en met 18 oktober. We volgen de ontwikkelingen uiteraard op de voet”, vertelt trainer-coach Ria de Jong. Zij geeft vanuit huis online instructies en feedback aan de turners en turnsters. “Het is behelpen, maar we proberen er het beste van te maken. Als coach wil je natuurlijk met je pupillen in de turnhal aan het werk zijn, zeker met een belangrijk internationaal toernooi voor de deur. We lagen zo mooi op schema. Op het moment dat de sportscholen vorige maand de deuren moesten sluiten, ging ook bij ons de stekker eruit.”

Geen professionele materialen

Desondanks heeft de Jong alle begrip voor de genomen maatregelen. “Dat staat buiten kijf, maar dit heeft wel veel impact op de training en teambuildingsactiviteiten. De turners doen nu thuis de oefeningen en we bespreken via de videoconferenties de prestaties.” Thuis beschikken de turners en springers natuurlijk niet over de meest professionele materialen. Vloeroefeningen in de woonkamer en springen op de trampoline in de tuin, dat is toch andere koek. “Dat moet toch echt in de turnzaal”, zegt de Jong dan ook. “Maar die zit zeker nog tot 1 juni op slot. Daar moeten we mee dealen, maar ondanks alles houden we vertrouwen in goede prestaties op het EK in Denemarken. De groep is niet alleen ontzettend gemotiveerd, maar ook getalenteerd.”

De onderdelen

Tijdens het EK Teamgym zullen de deelnemers strijden op een aantal onderdelen. Op de minitrampoline, de minitrampoline pegasus en de tumblingbaan moeten zij verschillende acrobatische sprongen uitvoeren. Ook is er een vloeronderdeel, waarbij de teams een groepschoreografie zullen uitvoeren.