Webinar voor clubbestuur over circulair denken en handelen

Het coronavirus heeft ons land nog altijd niet verlaten en dus zag het kabinet zich genoodzaakt weer strengere maatregelen in te voeren. Nu de competities zijn stilgelegd en sporten voor velen enkel met beperkingen mag, kan het clubbestuur het hoofd even over iets anders buigen: het oneindig gebruiken van nieuwe sportmaterialen kan op een bepaald moment namelijk niet meer.

Het proces van steeds meer nieuwe producten kopen, gebruiken en weggooien, loopt een keer vast. Het is tijd om circulair te denken: clubs kunnen producten na gebruik laten demonteren en hergebruiken. Door bewuster om te gaan met afgewerkt materiaal op de club, bijvoorbeeld bij veldaanleg of pillonen, verkleinen clubs samen de CO2 voetafdruk van de hele sportsector. De producten van nu zijn namelijk weer de grondstoffen voor later. Zo helpen sportverenigingen mee om het afvalprobleem te reduceren.

Handvatten

Hoe breng je als club nou de circulariteit op gang? Hoe stem je daar als bestuur de inkoop op af en hoe je het betaalbaar? De VSG helpt sportbestuurders op 19 november met de webinar ‘circulair denken en handelen in de sport’ een stukje op gang, door handvatten te bieden waarmee je circulariteit binnen de club een plek kunt geven. Als bestuur kun je hiermee aan de slag om in de toekomst oude materialen te laten hergebruiken.

Deze webinar is onderdeel van een reeks van webinars over duurzaamheid in de sport. Meer informatie over deze en andere webinars, staat op de website van de VSG. Na afloop van elk onderdeel in de presentatie is ook tijd ingeruimd voor vragen.

Planning

15:00 uur – Opening en introductie door Rick Brounen van de VSG;
15:10 uur – Circulair denken, inkopen en aanbesteden in de gebouwde sportomgeving door Noor Huijtema;
15:35 uur – Circulaire sporthal Wageningen, toegepaste maatregelen en geleerde lessen door René de Klerk;
16:00 uur – Circulair kunstgras, de werkwijze van gemeente Utrecht uitgelegd door Marcel Bouwmeester;
16:25 uur – Afsluiting door Rick Brounen