Out of The Box

Met een doos vol verrassingen maken we gymlessen voor kinderen leuker, verrassender en spannender

Door Edward Swier

Met ‘Dutch Gymnastics The Box' biedt de KNGU een nieuwe, handige én goed doordachte toolkit aan die de gymlessen voor kinderen van 6 tot 9 jaar een stuk leuker maken. ‘The Box’ zorgt voor meer plezier, een grote variatie aan lessen en een breed motorische ontwikkeling bij de sporters. De reeks inspiratielessen wordt afgesloten met een feestelijke eindshow. Gymsport Leiden en Penta Winterswijk hielpen mee aan het ontwikkelen en testen van de toolkit. En spreken hier, ook namens de eerste groep jonge gebruikers, hun enthousiasme uit.

Werken naar een gezamenlijk doel, op je eigen niveau. Dat is waar DG The Box voor staat. De thematische lesseries – de eerste is de afgelopen maanden getest en heeft ‘jungle’ als thema – zijn zeer gevarieerd en bieden trainers inspiratie en ondersteuning. De lessen zijn zo samengesteld dat ze bovendien bijdragen aan de Breed Motorische Ontwikkeling (zie kader) van de jonge sporters. De eerste editie van The Box, die vanaf begin 2022 verkrijgbaar zal zijn, is gericht op kinderen van 6 tot 9 jaar. Wie de leskaarten volgt, kan met de groep na twaalf weken een eindshow geven. Maar, wees niet bang dat alles al op voorhand vaststaat. Er is binnen het programma voldoende ruimte voor eigen invulling en creativiteit. Verlengen van het lesprogramma is mogelijk, zo lieten Chantal Meeusen Menzing en Rianne Huiskamp van Penta Winterswijk al weten.

“We zijn er erg enthousiast mee aan de slag gegaan. En waren direct te spreken over de opzet. Er zit zoveel variatie in de lessen. Het is vooral ook zo fijn dat er geen enkele prestatiedrang achter zit. We trainen met z’n allen voor de uiteindelijke demo, en ieder kan daar op zijn eigen niveau aan meedoen. Al willen wij als trainsters natuurlijk straks graag zien dat ze strakke lijnen lopen en de koprol juist uitvoeren. Of het dan lukt, is een tweede. Dat we op weg naar die eindshow met z’n allen vooral heel veel plezier hebben staat voorop.”

De twee trainsters haalden veel inspiratie uit The Box. Bij het prototype beleefden ze nog niet eens de sensatie van een fysieke box die vol verrassingen – zoals themakaarten, muzieksuggesties, ballen en andere attributen en een presentje voor de deelnemende kinderen – zit. Bovendien is er een online toolkit ter ondersteuning.

“We hebben onze testversie in delen gekregen, maar er zaten al zoveel leuke ideetjes in dat we hebben besloten de tijd tussen het begin en de eindshow te verlengen. Je kunt het programma gerust nog wat langer gebruiken.”

Wat is DG The Box?

Dutch Gymnastics The Box is, letterlijk, een doos vol inspiratie. De KNGU ontwikkelde een toolkit die trainers inspiratie en ondersteuning geeft voor een gevarieerde gymles voor kinderen van 6-9 jaar. De inspiratielessen bieden handvatten om de motorische vaardigheden van de recreatieve sporters te verbeteren en aan het eind een heuse show te houden. Familie, vrienden en andere supporters kunnen getuige zijn van de ontwikkelingen van de jonge sporters. Het thema van de eerste DG The Box is jungle. In twaalf weken werkt de groep naar de afsluitende show toe. De eerste versie van The Box is door een aantal clubs getest. Mark Kroes, medewerker sporters & fans bij de KNGU, had daarover veel contact met de betrokken clubs. Hun feedback is verwerkt in een nieuwe 1.0 versie van DG The Box. Gedurende 2022 worden nog twee thematische edities van The Box gepresenteerd. Ga voor meer informatie over onder meer de kosten naar de website van DG The Box.

Toewerken naar de show

Voor Sanne de Croock, trainster bij Gymsport Leiden, was DG The Box ook een aangename verrassing.

“Het is erg leuk om hem als een van de eerste clubs in Nederland te testen. En, door het geven van feedback, ook mee te helpen aan het vervolmaken van The Box.

Sanne de Croock

Als we De Croock spreken, vlak voor de herfstvakantie, heeft ze de eerste zes lessen gehad. Wat haar met name opvalt?

“Dat er een heel duidelijk onderscheid is tussen de warming-up, de kern van de les, en het slot. Dat is heel nadrukkelijk ook zo uitgewerkt. Er zitten vanzelfsprekend veel dingen in die we eerder ook al deden, maar er komen ook acro-onderdelen en spelletjes aan bod die nieuw zijn voor mij en de kinderen. Het is heel breed, heel leuk. De kinderen genieten ervan. Je merkt dat ze het leuk vinden om zo nu en dan eens iets heel anders te doen."

De Croock begeleidt een groep van twintig jonge turnsters in de leeftijd van 6 tot 9 jaar. Deze groep heeft het plezier voorop staan, is op recreatief turnen gegaan en heeft niet direct de ambitie om wedstrijdsporter te worden.

“We bieden deze meisjes wel altijd de mogelijkheid aan om één keer per jaar mee te doen aan de competitie der recreanten. Dan kunnen ze eenmalig op een groter podium laten zien wat ze, op hun eigen niveau, geleerd hebben.”

De aan The Box gekoppelde demo heeft eenzelfde doel. Na twaalf weken wordt de reeks inspiratielessen van The Box afgesloten met een eindshow, waar familie, vrienden en andere supporters naartoe kunnen komen.

“We hielden tot op heden eens in de zoveel maanden een kijkles, waarbij ouders vanaf de bankjes langs de kant konden toekijken om te zien wat hun kinderen in de afgelopen periode geleerd hadden. Maar zo’n echte demo is veel spannender, leuker ook.”

Toch heeft De Croock haar kinderen, om ze niet op voorhand al zenuwachtig te maken, de eerste weken nog weinig onthuld over de afsluitende middag.

“We hebben in eerste instantie alleen gezegd dat het programma twaalf weken duurt en dat we het daarna op een leuke manier zullen afsluiten. Vanaf week tien zullen we in de lessen veel meer naar die show toewerken.”

‘Speciale kleding?’

Bij Penta in Winterswijk kozen ze voor een iets andere aanpak. Chantal Meeusen-Menzing en Rianne Huiskamp begeleiden twee groepen met kinderen van pakweg 6 tot 12 jaar. Ze werkten al eerder mee aan pilots van de KNGU.

Rianne Huiskamp links en Chantal Meeusen Menzing

“Wij hebben nu ook bij de start verteld dat we iets nieuws gingen proberen, dat we met z’n allen proefkonijntjes waren. En dat we aan het eind een demonstratie zouden geven. Daar kwamen direct enthousiaste reacties op. ‘Mogen we dan ook speciale kleding aan?’ was meteen de wedervraag uit de groep."

Vanzelfsprekend kan dat. Het thema van de eerste The Box – jungle – leent zich uitstekend voor een leuke aankleding, van zowel zaal als turnsters. De bijpassende muziek wordt bij beide clubs als ‘erg inspirerend en vrolijk’ ervaren. Huiskamp:

“Je kunt er, zoals ons al gezegd werd, zeker ook een eigen invulling aan geven en er je eigen creativiteit in kwijt. Soms ook noodgedwongen…” Ze lacht: “In de leskaarten werden voorbeelden gegeven met wel twee of drie lange matten, maar wij hebben er in de gymzaal waar we nu lesgeven maar één. Dan moet je even wat improviseren. Dat hebben we ook als feedback aan de makers gegeven, dat er handige tips en aanwijzingen komen, alternatieve oefeningen voor als je wat minder spullen tot de beschikking hebt.”

In de 1.0 versie van The Box zijn deze en andere suggesties opgenomen.

Breed motorische ontwikkeling (BMO)

De KNGU staat voor een bredere motorische ontwikkeling van kinderen. In de basis is de gymsport ook al een breed motorische ontwikkelsport, het zit in ons dna. Samen met de collega’s van de hockeybond (KNHB), voetbalbond (KNVB) en volleybalbond (NEVOBO) is een project gestart om kinderen nog meer én veelzijdiger te laten bewegen. Een leven lang plezier uitgangspunt daarbij is dat kinderen tot twaalf jaar niet alleen sportspecifieke oefeningen doen, maar zich ook op andere sportieve terreinen dienen te ontwikkelen. Het klimmen over obstakels, tijgeren over een veld en een balspel; het draagt net zo goed bij aan de motorische ontwikkeling van jonge turn(st)ers als de oefening op de balk. Het al jaren succesvolle nijntje Beweegdiploma is een complete methode voor breed motorische ontwikkeling voor kinderen van twee t/m vijf jaar. Veel bewegingswetenschappers zien BMO als de sleutel tot een leven lang plezier in sport en bewegen. Een commissie van deskundigen stelde voor de vier betrokken bonden een plan op, de bonden zelf werkten daarna hun programma’s verder uit. De KNGU verwerkte onder meer aspecten van de BMO in nieuw sportaanbod zoals Dutch Gymnastics The Box. De inspiratielessen dragen bij aan het verbreden van de motorische vaardigheden. Ze hebben vanzelfsprekend de gymsport als kern, maar tijdens de warming-up worden bijvoorbeeld tik- en balspelletjes geïntegreerd. Ook gooien, slaan, schoppen en vangen met/van een bal horen tot het repertoire. Veel baat bewegingswetenschapper Martine Hoofwijk is projectleider.

“Van oudsher zijn sportbonden geneigd om hun oefenstof  vooral te richten op hun eigen sport. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen juist veel baat hebben bij een breed motorisch beweegaanbod in hun jonge jaren. Gelukkig komt er ook in de sport steeds meer aandacht voor de positieve effecten van veelzijdig ontwikkelen. Dat vier grote sportbonden nu het voortouw nemen om dat te veranderen – door meer in te gaan zetten op breed motorische oefenvormen – is fantastisch.”

Dit artikel komt uit het magazine DG The Connection #3 2021. Wil je deze magazines in de toekomst ook ontvangen? Sluit dan nu een abonnement af via deze website.