Best Practices
Placeholder
Geplaatst door Yoeri Abrahams 1 jaar geleden

Door communicatie en betrokkenheid heeft SVT Tynaarlo voldoende kader

Teamspirit, betrokkenheid en communicatie staan bij SVT Tynaarlo hoog in het vaandel. Mede door die drie kernwaarden heeft de club geen tekort aan kader en staan leden steeds vaker open om meer te betekenen voor de Drentse club. Van assisteren bij wedstrijden of recreatielessen tot het volgen van een trainersopleiding.

SVT Tynaarlo is één van de weinige Nederlandse gymsportclubs die geen tekort aan kader kent. Volgens voorzitter Siep Diemer heeft dat vooral te maken met goede communicatie binnen de club. “De leiding is simpelweg de motor van de vereniging. Het is belangrijk dat wij als bestuur voldoen aan hun wensen, zodat de train(st)ers hun taken goed kunnen uitvoeren. Daarom hebben we eens in de twee maanden een gezamenlijk overleg,” vertelt Diemer.

Tijdens dat overleg komt van alles naar voren: de wensen van de leidinggevenden, de lesuren en de eventuele uitdagingen. “De trainers moeten zich zoveel mogelijk kunnen focussen op het geven van de lessen. Dat is al zwaar genoeg. Ik heb diepe bewondering voor de leiding. Ze hebben een fysiek zware job.”

Volgens Diemer wordt de taak van de leiding echter dikwijls onderschat. “Wij richten ons daarentegen heel sterk op het welzijn van de leidinggevenden. We checken of ze goed in hun vel zitten, wat hun ambities zijn en dergelijke. Het zijn allemaal dingen waar we als bestuur op anticiperen.”

Diemer noemt het ook wel bruggen slaan tussen bestuur en leiding. “De leiding boeit het niet helemaal hoeveel leden er zijn of hoe de financiën ervoor staan. Ze zijn vooral geïnteresseerd in dingen die te maken hebben met hun vak. Als bestuur nemen we onze leiding dan ook heel serieus. We bezoeken hun trainingen daarom ook regelmatig.”

Leiding van morgen in de zaal
En juist tijdens die trainingen worden door het bestuur en de leiding al nieuwe trainers ontdekt. “Al onze huidige leiders komen uit de eigen geleding: ze zijn allemaal lid geweest van de club. Ook de leiding van morgen staat nu eigenlijk al in de zaal. Maar dat moet je wel doorhebben. Daar focussen we ons dus ook op.”

Leden van SVT Tynaarlo worden wat dat betreft ook direct betrokken bij het reilen en zeilen van de club. “Bij activiteiten, uitvoeringen en dergelijke hebben we altijd vrijwilligers nodig. We betrekken de leden op die manier dus al heel erg. Als je je op jonge leeftijd al bindt aan een organisatie, zul je sneller open staan om later meer te (blijven) doen. Dat willen we bereiken,” besluit Diemer.