Best Practices
Placeholder
Geplaatst door Yoeri Abrahams 2 jaar geleden

Gemotiveerde vrijwilligers voor de club, zij jouw netwerk

https://refugeeteam.nl/

Méér mensen laten profiteren van sportevenementen: dat is de missie waarmee More2Win met sociale programma’s startte rondom het WK voetbal in 2014. Daarna volgden meerdere grote evenementen, waaronder de Olympische Spelen van 2016. Overal werden de sociale programma’s goed ontvangen, maar de evenementenorganisatoren kampten allemaal met een probleem dat veel clubbestuurders nog altijd ervaren: de behoefte aan gemotiveerde vrijwilligers was groot.

Tegelijkertijd kwam er een grote vluchtelingenstroom naar Nederland op gang. Het bleek het startschot voor het ontstaan van het Refugee Team. “Bijna negentig procent van de vluchtelingen in Nederland zat na tweeënhalf jaar nog werkloos thuis”, vertelt directeur Martijn Berghman. “En dat terwijl veel sportevenementen en festivals dus behoefte hebben aan gemotiveerde vrijwilligers. Daarom gingen we met een aantal vluchtelingen eens vrijwilligerswerk doen bij een hardloopevenement in Tilburg. Na afloop kwam de hoofdsponsor naar ons toe; zij waren enthousiast over de vluchteling die de elektriciteit had geregeld en wilden hem in dienst nemen. Toen concludeerden wij dat ons initiatief ook op andere plekken moest werken.”

Succesvol integreren door ruildeal
Het doel is simpel: vluchtelingen sneller en beter laten integreren door vrijwilligerswerk. Dat doet Team Refugee door een ruildeal te sluiten. “Onze vluchtelingen ondersteunen jouw vereniging met vrijwilligerswerk, maar daar willen wij je netwerk voor terug. Zo komen de vluchtelingen in contact met sponsors, leveranciers en businessclubs. Als er een match is tussen een vrijwilliger en een werkgever uit het netwerk van je vereniging, dan helpen we bij de sollicitatieprocedure. Ook daarna blijven we betrokken, zodat je bij ons terecht kunt met vragen of opmerkingen. Op die manier zorgen we ervoor dat iemand ook aan het werk blijft.”

Goede begeleiding door de vereniging
Tot slot heeft Berghman nog een tip. “Het is belangrijk dat een vluchteling persoonlijke aandacht krijgt en binnen de vereniging een vast aanspreekpunt heeft. Daarom zetten we in op veel begeleiding vanuit de vereniging zelf. We willen ervoor zorgen dat je in staat bent om de vrijwilliger goed op te nemen bij je club. Wees geduldig en geef iemand de ruimte om te leren. Zo help je vluchtelingen niet alleen om te integreren, maar help je jouw eigen gymnastiekvereniging ook aan gemotiveerde vrijwilligers!”