Best Practices
Placeholder
Geplaatst door Yoeri Abrahams 2 jaar geleden

GV Impala organiseert turnclinics in zomervakantie

"De coronacrisis riep de turnwereld tijdelijk een halt toe. Trainingen en wedstrijden werden afgelast, dus clubs moesten op zoek naar een alternatief. Veel turnverenigingen bleven hun leden eerst online en later ook in de buitenlucht voorzien van een turnaanbod. GV Impala gaat een stapje verder en heeft besloten om deze zomervakantie door te gaan met turnen, door clinics aan te bieden voor zowel leden als niet-leden. Marjolein de Vries, verenigingsmanager van de club uit Leusden, vertelt ons over het idee voor de zomerse clinics.

Op welke manier is het idee tot stand gekomen?
“Door de coronacrisis is onze turnhal natuurlijk lang dicht geweest. We konden daardoor ook geen ledenwerving op touw zetten, maar we hebben twee buurtsportcoaches in dienst die deze zomer graag nog activiteiten wilden organiseren. Zo ontstond het idee om trainingsdagen met clinics te gaan geven in de eerste drie of vier weken van de zomervakantie. In week vijf en zes van de vakantie staan er in Leusden al wat andere activiteiten op de planning, daar willen we niet mee overlappen. We kijken naar het aanbod dat er al is en naar wat wij daarnaast nog kunnen aanbieden. Zo proberen we dat op elkaar af te stemmen. Onze turnhal staat leeg in de zomermaanden, dus die kunnen we nu mooi gaan gebruiken, maar we zijn de afgelopen periode natuurlijk ook heel veel buiten geweest. Daardoor hebben we inmiddels ook een geschikte buitenruimte waar we een boel leuke dingen kunnen doen. Als het lekker weer is en er is op een trainingsdag nog een halfuurtje over, dan is het leuk om nog even gebruik te maken van die buitenruimte. We hebben daar geen toestellen, maar bijvoorbeeld wel slacklines. Daar deden we tijdens de coronacrisis veel balansoefeningen op met de kinderen. We hebben dus de mogelijkheden om een afwisselend programma aan te bieden. Per trainingsdag kunnen zich twintig kinderen aanmelden, leden én niet-leden. Dat hebben we als maximum gesteld omdat iedereen dan in ieder geval genoeg ruimte heeft en zodat iedereen het drie dagen op een rij vol kan houden. Een kind vindt het prettig om af en toe wat rust te hebben, maar de begeleiding ook.”

Hoe ziet een dag met clinics eruit?
“Drie dagen op een rij, van woensdag tot en met vrijdag, komen de kinderen om tien uur ’s ochtends naar de club toe. In de ochtend en in de middag geven we turnclinics en tussendoor krijgen de kinderen een lunch. We kiezen een bewegingsvorm die bij turnen hoort, zoals rollen of zwaaien, en die knippen we dan als het ware op in stukjes. Op die manier zit er een opbouw in en leren de kinderen elke dag een beetje meer. Daarbij maken we gebruik van het Kleuren Turnen. Sommige kinderen zullen starten op paars en leren vervolgens iets sneller op dan anderen, waardoor zij doorstromen naar de volgende kleur. Zo hebben alle kinderen een uitdaging. Dat is ook het doel dat wij hebben: alle kinderen moeten een succesbeleving kunnen ervaren. We zijn erg gericht op ledenbehoud en dat bereik je door die succesmomenten te bieden. Daarom hebben we deze zomer voor de recreatiegroepen ook bingokaarten met verschillende oefeningen erop. Wanneer zij alle oefeningen gedaan hebben, krijgen ze een springtouw als cadeautje voor de zomervakantie. Om alle kinderen weer die succesbeleving te bieden, mogen ze de oefeningen in groepjes doen. Er is namelijk altijd wel één kind dat de oefening kan of ze kunnen het samen doen. Als een kind een handstand doet, kan een ander bijvoorbeeld de benen vasthouden. Zo doen ze de oefening door elkaar te helpen en krijgt het hele groepje een stempel.”

Hoe wordt er tot nu toe op het idee gereageerd?
“De inschrijvingen zijn pas net open en we moeten nog beginnen met promoten, maar vlak voor de coronacrisis kwamen er meer dan honderd kinderen op onze instuifdag af. Als daar zoveel animo voor is, moeten we de eerste weken van onze clinics ook kunnen draaien. Het scheelt denk ik ook dat de kosten voor deelname vrij laag zijn. Veertig euro voor drie dagen turnen, opvang en lunch, dat vind ik niet zo veel. Gelukkig zijn de ouders die toevallig al het een en ander opvingen over de clinics tot nu toe erg enthousiast. Ik denk ook dat mond-tot-mond reclame heel goed helpt. We kunnen gemakkelijk een nieuwsbrief en een krantenartikeltje maken, maar het werkt het beste als mensen elkaar gaan aansteken. Misschien duurt het dan iets langer voordat we veel aanmeldingen hebben, maar wij vinden het belangrijker dat kinderen lekker positief binnenkomen, in plaats van met torenhoge verwachtingen die we met heel veel promotiemateriaal zelf gecreëerd hebben. Wij zijn niet commercieel ingesteld, we zijn een informele vereniging. We denken vanuit de leden en niet vanuit onszelf.”

Heb je nog tips voor andere verenigingen?
“Je moet je vereniging openstellen en doelgerichte activiteiten organiseren. Daarmee bedoel ik dat je iets moet aanbieden wat aanspreekt bij de mensen, en niet alleen iets wat je zelf leuk lijkt. Communiceer daarbij ook duidelijk naar de niet-leden, zodat zij goed weten waar ze aan toe zijn. Zorg dat ergens duidelijk staat vermeld hoe en wat de bedoeling van de activiteiten is. Wij passen bijvoorbeeld continu onze website aan. Nu is de informatie over de clinics nog vrij kort, maar zodra er vragen binnenkomen, voegen we een nieuw kopje toe op de website. Zo kan de volgende geïnteresseerde het direct zien en biedt je stapsgewijs voldoende informatie. Op die manier hopen wij dat we heel veel kinderen met de turnsport in aanraking kunnen laten komen!”

Wil je meer weten over de clinics van GV Impala?
Neem dan gerust contact op met Marjolein de Vries via [email protected]."