Best Practices
Placeholder
Geplaatst door Luc Keersmaekers 3 jaar geleden

Zo verandert KV De Corvers mee met de tijd

In het kader van de verenigingsondersteuning in de gemeente Hilversum was korfbalvereniging De Corvers één van de clubs die zich aanmeldde. Voorzitter Hanneke Visser is blij met de ingeslagen weg. "We zijn er nog volop mee bezig, maar voor de toekomstbestendigheid van onze club is dit een heel zinvol traject!"

Hanneke Visser is al dertig jaar lid van KV De Corvers. En tot voor kort was ze niet alleen voorzitter, maar regelde ze ook een heleboel andere zaken. "Daar ben ik me eigenlijk nooit zo bewust van geweest. Maar ik regelde ook de kleding, ik stond achter de bar. Ik pompte de ballen op en ik liet de douches na de vakantie lopen en deed de legionellacheck..." Op de informatiebijeenkomst, waar Visser als voorzitter alleen aanwezig was, besprak ze die situatie met andere aanwezigen. "Het lijkt dan alsof alles prima draait, maar eigenlijk loop je als club een groot risico, als je van zo'n klein aantal vrijwilligers afhankelijk bent. Dus formuleerden we als hulpvraag dat we meer mensen betrokken willen krijgen bij onze club. We zijn een kleine vereniging, met een kleine 80 leden. En beschikken over een kleine kern van mensen die iets doen binnen de club."

Corvers 2.0

De hulpvraag van KV De Corvers werd opgepakt: er werd een brainstormavond georganiseerd, waar ongeveer 25 mensen bij aanwezig waren. Visser: "Daar is een helder beeld ontstaan van waar we staan en waar we naartoe willen. We hebben een werkgroepje opgericht, 'Corvers 2.0' noemen we dat. En daar zijn we nu volop mee bezig."

Door de coronaperikelen is het traject enigszins vertraagd. "Maar het is niet stil komen te staan. We zijn op de achtergrond wel doorgegaan. Inmiddels hebben we vier bijeenkomsten gehad, en eind september hebben we er weer één. Wat we nu aan het doen zijn: we proberen de structuur binnen de club om te buigen van commissies naar projecten. Ervoor zorgen dat we, los van de harde kern van vrijwilligers een soort 'tweede schil' mensen beschikbaar hebben om taken op te pakken. Ouders die een klein project willen doen, zoals kleding of de Grote Clubactie. We zien nu al jongeren die gaan coachen en zij krijgen dan ondersteuning van een coach met ervaring. Ze krijgen oefenstof aangeboden, mede ontwikkeld door de trainer van het eerste. Dat is ook een actiepuntje dat voortkomt uit Corvers 2.0."

Loslaten

Visser geeft toe dat ook zij in het verleden wel zei: 'Ik doe dit, omdat we niemand anders hebben die het wil doen.' Inmiddels ziet ze dat anders: "Het verhaal heeft altijd twee kanten. Ik moet ook loslaten, heb ik gemerkt. Dan krijgen anderen vanzelf de kans om erin te stappen. We hebben bijvoorbeeld inmiddels een nieuwe kantinecommissie. Dat is een groep mensen, die goede ideeën heeft hoe ze de dingen anders kunnen doen. Dat is goed!" En die moeten in de vereniging daar ook de ruimte voor krijgen.

Tijden veranderen, KV De Corvers wil mee veranderen. "Het is niet meer zoals vroeger, dat een lidmaatschap van een club je hele leven bepaalt. Ouders brengen hun kinderen hiernaartoe om te sporten, dat is het. Meer niet. Daar moeten we een omslag in maken. We zijn nu bijvoorbeeld gestart met een recreantentraining die plaatsvindt tegelijk met de jeugdtraining. Zo kunnen ouders tegelijkertijd met de kinderen sporten. En dan betrek je ze meteen ook wat meer bij het clubleven."

Houdt je scherp

Visser is blij met de ondersteuning, die ze vanuit de gemeente Hilversum ontvangt. "Wij als kleine club vinden het belangrijk dat ook wij ondersteuning kunnen halen. Kortgeleden hebben we deelgenomen aan een webinar, dat was heel verhelderend. Je hoort dan hoe andere clubs dingen oppakken, je leert andere verenigingen kennen en dat houdt je scherp. Wij vinden het fijn om te merken dat ook wij onze bijdrage aan de sport in Hilversum kunnen leveren!"

3 jaar geleden aangepast door Luc Keersmaekers