Best Practices
Placeholder
Geplaatst door Luc Keersmaekers 1 jaar geleden

Turnz startte in juli met uitgebreid zomeraanbod

https://ap.lc/pMLF7

Door de coronacrisis stond het gebruikelijke turnleven even stil. Clubs zochten eerst online en later ook in de buitenlucht naar mogelijkheden om hun leden van een turnaanbod te blijven voorzien. Turnz Amsterdam Gymnastics gaat deze zomer door met turnen en organiseert een zomerprogramma om hun leden een compensatie te bieden voor de periode waarin zij niet konden turnen. Ook biedt het zomerse aanbod een mooie gelegenheid om meer mensen kennis te laten maken met de gymsport. Elien Wolke, trainster bij Turnz en medeorganisator van het zomerprogramma, vertelt ons over het idee.

Op welke manier is het zomerprogramma tot stand gekomen?
“Tijdens de coronacrisis vonden wij het lastig om een alternatief turnaanbod te regelen voor onze recreatieve leden. Met de wedstrijdgroepen zijn we al redelijk snel overgestapt op online trainingen, maar bij de recreatieleden sloeg dat niet zo aan. Omdat we zoveel leden hebben, was het vervolgens niet mogelijk om zowel de selectieleden als de recreatieleden buiten trainingen te geven. De selectiegroepen hebben toen buiten getraind, dus we moesten op zoek naar een manier om de recreatieve groep nog tegemoet te komen. We hadden zelf in de gaten dat daar vanuit hen vraag naar was, maar we ontvingen ook al snel mailtjes van mensen die er niet tevreden mee waren dat de selectiegroepen wél buiten trainden en de recreatiegroepen niet. We begrepen dat we iets moesten doen, en toen is het idee voor ons zomerprogramma ontstaan. Dat hebben we naar al onze leden gemaild. Omdat ook niet-leden mee mogen doen, communiceerden we onze plannen ook via onze Instagram en Facebook.”

Hoe ziet het zomerprogramma eruit?
“Van 8 tot en met 25 juli staan we op vier verschillende locaties in Amsterdam. Per locatie verschilt het of we daar drie, vier of vijf dagen in de week te vinden zijn. Op elke locatie leggen we een beweegplein neer en bieden we lessen aan in twee dagdelen: eentje ’s ochtends en eentje ’s middags. Vooralsnog zijn er ongeveer vijftien trainers, assistenten en stagiaires die de lessen verzorgen en ondersteunen. Er zijn ook wat oudere turnsters die het leuk vinden om les te geven en waarschijnlijk komen er ook een paar enthousiaste Eredivisieturnsters langs. Per dagdeel is er ruimte voor 85 deelnemers. Omdat de recreatieve leden wat langer geen gebruik konden maken van ons turnaanbod, ontvangen zij ter compensatie vier dagdelen gratis. De selectieleden krijgen één gratis ochtend- of middagprogramma en niet-leden betalen vijftien euro per dagdeel. Dat hebben we berekend aan de hand van de reguliere contributietarieven. Het zou natuurlijk mooi zijn als een aantal van de niet-leden het zó leuk vindt, dat ze blijven plakken en lid worden. Het is dan ook heel fijn dat de verschillende stadsdelen in Amsterdam meehelpen met de promotie van ons zomerprogramma. In Amsterdam-Oost gaat vanaf volgende week bijvoorbeeld een boekje rond waar allerlei activiteiten instaan, waaronder die van ons. We werken ook samen met Stadspas. Hun leden mogen voor één euro vijftig per dagdeel meedoen, dus zij ontvangen allemaal ook nog een bericht over ons zomerprogramma. Daarnaast helpt de gemeente niet alleen mee met de promotie, ze financieren ook een deel van de organisatie.”

Hoe wordt er tot nu toe gereageerd op het idee?
“Het wordt heel enthousiast ontvangen. We kregen veel positieve reacties op de mail die we naar onze leden hebben gestuurd, daar werd erg fijn op gereageerd. En hoewel de verschillende stadsdelen nog moeten beginnen met promoten, hebben we al van hen begrepen dat er op sommige plekken heel veel vraag is naar een turnaanbod. De verwachting is dan ook dat het goed ontvangen zal worden. Het is overigens niet alleen voor de turners en turnsters zelf erg prettig dat ze in de zomer nog kunnen turnen, ook voor onze assistenten en stagiaires heeft alles een tijdje stilgelegen. Zij waren bezig met een opleiding of een stage en kunnen die nu alsnog afronden, los van dat zij zich zo ook weer verder kunnen ontwikkelen.”

Heb je nog tips voor andere verenigingen?
“Hou je ogen en oren goed open voor waar vraag naar is. Wij merkten heel duidelijk dat de vraag bij ons vanuit de recreatiegroep kwam, dus zijn we op zoek gegaan naar iets wat bij hun wensen en behoeften aansluit. Daar moet je vervolgens op inspelen. Het is uiteindelijk een mooie bijkomstigheid dat ons idee is uitgelopen tot dit zomerprogramma, waarmee we eigenlijk nog veel meer geïnteresseerden voorzien dan alleen onze recreatieve leden.”

Wil je meer weten over het zomerprogramma?
Inschrijven voor het zomerprogramma kan op deze pagina deze pagina. Wil je er graag eerst nog wat meer weten? Stuur dan gerust een mailtje naar Elien via elien@turnz.nl!

10 maanden geleden aangepast door Yoeri Abrahams