Best Practices
Placeholder
Geplaatst door Yoeri Abrahams 11 maanden geleden

Unieke gymsportdriehoek in alkmaar

Een unieke gymsportdriehoek zorgt er namelijk voor dat er voor iedereen wel wat wils te vinden is. Sinds maart 2018 kunnen sporters namelijk bij drie verschillende verenigingen terecht voor diverse vormen van de gymsport.

In de Alkmaarse 'De Meent' worden de sporthallen van Trampolinevereniging Triffis Alkmaar, Ritmica RGC (ritmische gymnastiek) en turnvereniging Saturna Alkmaar gehuisvest. "Dat is uniek, want op geen enkele andere plek in Nederland zitten naar mijn weten drie van dit soort clubs met verschillende disciplines bij elkaar," vertelt Paul Bollen van Alkmaar Sport.

Voor gymsportliefhebbers is het daarom makkelijk om van de ene sport naar de andere sport te hoppen, of om gewoon even de kunst af te kijken. "De clubs hebben onderling veel contact en we proberen ook regelmatig dingen samen te doen. Het komt bovendien wel eens voor dat een turnster stopt bij Saturna, maar plots weer opduikt voor het trampolinespringen bij Triffis. Dat is het mooie van deze zogenaamde driehoek. Er is hard aan gewerkt, maar het heeft zeker resultaat."

Regelmatig organiseren ze in De Meent bovendien grote wedstrijden, zoals plaatsingswedstrijden voor het turnen of trampolinespringen en de internationale Friendship Cup in de ritmische gymnastiek. "We hebben goed contact met de KNGU en organiseren naast wedstrijden ook wel trainingsdagen voor bijvoorbeeld coaches en juryleden. Het is ontzettend mooi dat we hier de faciliteiten voor hebben, maar vooral ook de draagkracht. Met onze drie disciplines zijn we een belangrijke schakel in de regio en in het land."

De sport groot maken
Zelf was Bollen een van de drijvende krachten achter de opstart van de nieuwste club: Ritmica RGC. De ritmische gymnastiek is sinds maart 2018 nieuw in Alkmaar. "Het is hartstikke mooi dat we samen met coach Alua Bekturova een nieuwe discipline hebben weten toe te voegen aan het assortiment in Alkmaar. Ritmische gymnastiek is niet groot in Nederland, maar dat willen we langzaam maar zeker veranderen. Daar willen we in Alkmaar mee beginnen," weet Bollen.

Of er op den duur nog een nieuwe discipline bijkomt durft Bollen nog niet te zeggen. "Maar we willen wel in ontwikkeling blijven. Wat niet is, kan nog komen."

Wat voor Bollen vooral van belang is, is het feit dat drie grote clubs zich huisvesten in het Alkmaarder sportcentrum. "De springers van Triffis draaien al jarenlang mee op het hoogste niveau en ook de turn(st)ers van Saturna doen het landelijk erg goed. Met Ritmica zijn we pas net begonnen, maar ook zij gaan binnenkort al meedoen aan de NK. Kortom: we bieden een echte topsportomgeving."

Die topsportomgeving moet de komende jaren nog zichtbaarder worden. "We hebben veel te bieden, met naast de gymsporten ook nog ruimte voor bijvoorbeeld (kunst)schaatsen, ijshockey, diverse balsporten en fitness. Langzaam maar zeker groeien we steeds meer en weten steeds meer mensen ons te vinden. Dat is wat we willen," besluit Bollen.