We zijn druk bezig om deze nieuwe site te voorzien van alle informatie. Het kan dus zijn dat je tijdelijk wordt doorgestuurd naar de oude website. Heb je nog vragen of ideeën? Gebruik dan het formulier onderaan deze pagina.

Bondsraadlid Luuk vertelt

“Wij sporters, bestuurders, vrijwilligers, commissieleden, KNGU, Bondsraad en Bondsbestuur moeten goed snappen dat uiteindelijk maar één ding telt: plezier hebben tijdens de sport zelf.” Luuk Swiers (60) snapt dit als geen ander. Met zijn achtergrond als sportleraar, en een eigen onderneming in gezondheidsproducten, kan dat ook niet anders. Luuk is een sportliefhebber in hart en nieren. Elke zondagavond zit hij voor de (sport)buis. Al jarenlang. Herre Zonderland (‘het broertje van’) polste Luuk een paar jaar geleden voor de rol van bondsraadlid. Tot die tijd heeft Luuk zijn sporen binnen de gymsport al verdiend als trainer, jurylid en voorzitter. “De gymsport is een sport waar ik van houd. Het is een mooie sport. Ik kwam op een leeftijd dat ik wat ouder en wijzer werd en het tijd was om meer bestuurlijke ervaring op te doen. Het is interessant om te zien hoe dingen al dan niet wijzigen en je inspanningen vruchten afwerpen. Mooi om mee te denken en daarbij ook te accepteren, dat niet al je ideeën worden meegenomen. Dat hoeft ook niet. Het is geven en brengen. Je brengt je kennis en ervaring in en haalt een netwerk op. En leuk in Ahoy zitten voor niets, dat vind ik ook prettig.”

“Eigenlijk hebben we een hele rare sport. Zo’n donkere zaal. De ramen dicht. Paar matjes op de grond. Kinderen die met smerig poeder op hun ‘klauwtjes’ aan de stangen hangen. Wij moeten de sport opentrekken en inzichtelijk maken voor iedereen! Het gaat om de beleving. Dat doet me denken aan vroeger. Wij hadden gymles van een oudere meneer. Op een dag kwam Jelle. Half 20, fris van het CIOS en de vereniging exploreerde. Het was zo leuk om van hem les te krijgen. Je kunt technisch nog zo goed lesgeven, maar als de trainer een eikel is, dan ga je niet meer.”

Luuk pleit voor diversiteit in de Bondsraad. Hij hoopt dat mensen uit alle hoeken van de gymsport zich aanmelden, niet alleen maar bestuurders. Toekomstige bondsraadleden moeten oog hebben voor het belang van de sport én het bredere maatschappelijke belang inzien. “We moeten niet een kopietje van elkaar zijn. Dat beogen we ook door de selectie op basis van aandachtsgebieden.” Zijn oproep is helder: “Als je samen wilt controleren, beoordelen, participeren en initiëren, dan moet je bij de Bondsraad zijn. Het is niet alleen maar toezichthouden. Je moet als bondsraadlid ook meedenken hoe we het genuanceerd anders en beter kunnen doen.” Luuk jureert nog steeds af en toe. En met grote regelmaat zit hij langs de kant bij wedstrijden. “Ik ben nog niet verveeld. Er is nog zoveel moois te halen en te brengen. Daar kan ik wel plezier in hebben.”

Spreekt het verhaal van Luuk jou aan? Stel je dan nú kandidaat!