We zijn druk bezig om deze nieuwe site te voorzien van alle informatie. Het kan dus zijn dat je tijdelijk wordt doorgestuurd naar de oude website. Heb je nog vragen of ideeën? Gebruik dan het formulier onderaan deze pagina.

Bondsraadlid Paula vertelt

Paula van de Wijngaart (60) heeft een eigen consultancybureau en is bondsraadlid van het eerste uur. Al 8 jaar is ze betrokken bij het reilen en zeilen van de Bondsraad. Turnen loopt als een rode draad door haar leven. Van toestelturnster en jurylid bij landelijke wedstrijden en topsport tot diverse rollen binnen het rayon- regio- en districtsbestuur. Paula doorloopt alle geledingen van de turnsport totdat ze uiteindelijk verdienstelijk plek neemt in de Bondsraad. Daarnaast is ze voorzitter bij Gymnastiekvereniging OBQ Leeuwarden. “Besturen vind ik leuk om te doen. Meedenken met de visie en maatschappelijke ontwikkelingen: welke kant gaan we op? Die strategische kant spreekt me aan. Het is ook mijn manier om betrokken te zijn bij de sport, breder dan alleen maar turnen dames. De gymsport heeft zoveel moois te bieden.” Paula merkt op dat de Bondsraad op dit moment geen correcte afspiegeling is van de achterban. Ze is op dit moment de enige vrouw in de Bondsraad en doet daarom een dringend beroep op alle vrouwelijke betrokkenen binnen de gymsport om zich beschikbaar te stellen. “De discussie wordt toch op een andere manier gevoerd als er vrouwen in het gezelschap zijn. Dat zien we ook al in het Bondsbestuur.”

“Het is absoluut niet noodzakelijk om clubbestuurder te zijn. Wil je jouw stem laten horen? Dan kan dat in de Bondsraad. Je moet niet van de hands-on oplossingen zijn in de Bondsraad. Het gaat vooral om nadenken op lange termijn in algemene zin waar we met de gymsport naartoe gaan. En hoe we kunnen aansluiten op maatschappelijke ontwikkelingen.”

“Het is moeilijk om de bondsraadrol ‘kek’ te maken. Of cool. Er zit geen glamour aan. Maar je kunt wél een bijdrage leveren aan het functioneren van de KNGU door te controleren of het Bondsbestuur het strategisch beleid goed uitvoert. Goed toezichthouden is best een kunst. Je moet niet op de stoel van de bestuurder gaan zitten, maar wel kritische vragen stellen.” Paula noemt de gymsport de moeder van alle sporten. Voor elk wat wils. Iedereen laten bewegen: daar draait het om. “Als je wilt zorgen dat we blijven aansluiten op de ontwikkelingen van de maatschappij, dan zit je bij de Bondsraad vooraan.”

Spreekt het verhaal van Paula jou aan? Stel je dan nú kandidaat!