Alles op zijn kop

Al meer dan 60 jaar worden in de bossen van Beekbergen de Zomerkampen (ZOKA) georganiseerd. Zeven weken lang voor alle kinderen tussen de 6 en de 18 jaar. Waarbij het niet uitmaakt of de kinderen ervaring hebben met turnen, dansen en freerunnen, of dat ze lid zijn van de KNGU, ZOKA is voor iedereen. Ook voor liefhebbers boven de 18 jaar. Zo ook voor Susan, Willeke en Marianne. Zij beleven ZOKA tegenwoordig op een andere manier. 

Als kind ging Susan vanaf haar achtste naar ZOKA, gevolgd door een aantal jaar als leiding en tegenwoordig als staflid. ‘Volgens mij ben ik inmiddels 20 keer bij ZOKA geweest, waarvan nu zo’n 14 jaar als leiding/staflid’. Haar vereniging, Quintus Gymnastiek, reist deze zomer voor de 20e keer af naar de Zomerkampen. ‘Het is geweldig georganiseerd, een heel fijn terrein met een superleuk programma. Het is elk jaar weer "thuis" komen en je ZOKA-vrienden en vriendinnen weer ontmoeten. Heerlijk een week gek doen, lol maken en vriendschappen sluiten voor alle leeftijden’. In de trainingen naderhand merkt Susan dat de kinderen, die mee op kamp zijn geweest, een hechte club zijn geworden.

DSC 3998

‘Al jaren gaan we met een hele grote club kinderen, ook vele die geen lid zijn van de KNGU. Door mond-tot-mond reclame is er steeds meer animo. Het enthousiasme van de kinderen maakt andere kinderen ook enthousiast. Soms moeten ouders over de streep getrokken worden omdat ze het spannend vinden. Maar eenmaal een keer op het kampterrein te zijn geweest en het zelf ervaren te hebben maakt dat ze ook enthousiast worden. Als contactpersoon is het heel fijn dat je zelf ook de ervaring hebt, dit helpt in het weghalen van zorgen en het beantwoorden van vragen’. Susan hoopt nog vele jaren naar ZOKA te komen met alle enthousiaste kinderen.

Als deelnemer ging Willeke vanaf haar achtste voor het eerst een hele week op ZOKA. Ook zij is later leiding en staf geworden en mag inmiddels terugkijken op 20 jaar Zomerkampen.  ‘Je hebt de mooiste herinneringen aan een weekje ZOKA of het nu prachtig weer is of een beetje regen, dat maakt niet uit! Als je op ZOKA bent, vergeet je de wereld om je heen, je bent echt een weekje weg, lekker een weekje gek doen met vrienden en vriendinnen en dan gesloopt thuiskomen :-). En of je nu wel of niet van turnen/dansen of freerunnen houdt, ZOKA is voor iedereen en dat maakt het juist zo bijzonder’.

IMG 3715

Ook de organisatie is goed geregeld volgens Willeke. ‘Denk aan het al het eten voor honderden deelnemers en vrijwilligers, de wc's en douches die elke dag schoon gemaakt worden, de EHBO, de ADMI, de kampleider, de mensen in de blokhut en ga zo maar door! Je kan je kind met een gerust hard een weekje achterlaten op ZOKA’. Volgens Willeke maakt het niet uit of je nu op gym/dans/freerun of gewoon zomerkamp gaat. Zelf is ze als deelnemer zowel op gymkamp als zomerkamp geweest en de deelnemers die nu via haar club mee gaan, gaan zowel op gym/dans/zomerkamp ook al zitten ze wel of niet op turnen of dansen. ‘Het is een ideaal zomerkamp voor elke leeftijd. Een keertje in een andere omgeving met je vriendjes en vriendinnetjes van de club. Het is goed voor de binding van de vereniging en de kinderen hebben de tijd van hun leven en daar doe je het voor: al die blije gezichten van alle deelnemers! De eerste training na de vakantie wordt al gevraagd: wanneer gaan we weer op zomerkamp? Of kunnen we de kampdans nog een keertje doen’? 

Goede promotie vooraf in de lessen is belangrijk om ouders en kinderen enthousiast te maken. ‘Laat bijvoorbeeld iemand die eerder op ZOKA is geweest vertellen over zijn/haar ervaringen. Willeke wil als tip meegeven om je als vereniging niet alleen tot je leden te beperken, maar het ook mogelijk te maken dat een vriendje of vriendinnetje van bijv. school via de vereniging mee kan. ‘Zo komen ze ook bij elkaar in de tent en vergroot je het aantal deelnemers en plezier onder je eigen leden. Daarnaast zet je jezelf als club op de kaart in je eigen gemeente’.

Voor Marianne is ZOKA misschien wel het meest bijzonder. Zij leerde haar man kennen bij de Zomerkampen en komend jaar gaat hun oudste voor het eerst ook zelf een week. Ze vindt het dan ook heel bijzonder om mee te maken. Zelf is ze regelmatig als deelneemster naar de Zomerkampen geweest. Daarna heet ze als leiding en staflid, waarvan een paar jaar als voorzitter, deel uitgemaakt van de kampcommissie. ‘Ieder jaar staat een ontzettend enthousiaste club vrijwilligers klaar, die er voor elk kind een onvergetelijke week van maken. Elk kind (en volwassenen) kan hier zijn wie hij of zij is. Iedereen wordt geaccepteerd’.

Originele spellen spelen, unieke (spook)tochten, uren in de speeltuin, disco's en (wanneer je durft) optreden in het AMFI. Keten tot (soms heel) laat in de tent en vrienden maken voor het leven, voor elke leeftijd. Zomaar wat onderdelen wat ZOKA voor Marianne bijzonder maakt. ‘Een uniek moment elke dag weer, is het zelf snoepjes mogen kopen in de blokhut voor de jongste leeftijdsgroep. Daar kan ik echt van genieten’.  Wat ZOKA verder zo leuk maakt zijn de verschillende mogelijkheden qua activiteiten. ‘Kies voor de twee uur op een dag wat jij het leukst vindt. Misschien turn je normaal, maar vind je het juist leuk om tijdens deze Zomerkamp week te dansen of freerunnen. Mooi dat deze mogelijkheden er zijn’. Marianne adviseert verenigingen om hun leden goed te informeren over de Zomerkampen. Zo kun je een promopakket aanvragen en deze bij de vereniging neerleggen. ‘Organiseer een avond waar alles over de Zomerkampen wordt uitgelegd. Is er niemand bekend binnen de verenging met de Zomerkampen? Neem dan contact op met de organisatie, misschien is er een vrijwilliger vanuit de Zomerkampen die langs wil komen om er meer over vertellen’. Marianne wil graag nog meegeven dat de groep vrijwilligers zo uniek zijn bij de Zomerkampen. ‘Ze hebben zoveel passie voor de Zomerkampen en willen zo ontzettend graag alle kinderen een onvergetelijk week bezorgen. Naast alle begeleiding deze week, doen zij in de voorbereiding ontzettend veel om een kampweek tot een succes te maken’!

Van 7 juli t/m 24 augustus barst deze zomer het ZOKA-feest weer los met het thema ‘Alles op z’n kop’. Er zijn vier verschillende Zomerkampen: het reguliere kamp (recreatie), gymkamp, danskamp en het freerunkamp.

Voor meer informatie ga je naar www.zoka.nl.