AVG, hoe zit het ook alweer? 

Mag een podiumfoto nu wel of niet en kan de foto op de site van de club? Mogen ouders en trainers/coaches ook foto’s en video’s maken? De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) roept nog steeds vragen op. We zetten het beknopt voor je op een rijtje. 

Hoofdregel 
Foto’s en video’s van personen die herkenbaar in beeld zijn, mogen alleen gebruikt worden als de personen hiervoor toestemming hebben gegeven (voor kinderen onder 16 geven de ouders toestemming)Dit geldt ook voor je eigen club, bijvoorbeeld met foto’s voor het clubblad of op de website. Dit klinkt heel heftig, maar er zijn natuurlijk wel mogelijkheden. 
 
Uitzonderingen
 
Er zijn twee belangrijke uitzonderingen! 

Verslaglegging evenement 
Denk bijvoorbeeld aan foto’s en video’s van de prijsuitreiking en sfeerbeelden. Dit valt onder journalistieke doeleinden (pers en media). Hiervoor hoeft geen toestemming gevraagd te worden. Zelfs niet aan minderjarigen. Dit geldt ook voor verslaglegging door de club. In dit geval wordt dit ‘gerechtvaardigd belang’ genoemd. Let op: bij ‘gerechtvaardigd belang’ is één maar van toepassing: een geportretteerde kan bezwaar maken tegen publicatie, haal dan het beeld offline 

Andere specifieke doeleinden 
Bijvoorbeeld in het kader van de promotie van een bepaald evenement of de vereniging in het algemeen. Je wilt beeld gebruiken om nieuwe leden te werven, de open dag aan te kondigen of het evenement van volgend jaar bekend te maken. Dan mag je zonder toestemming beelden gebruiken. Zorg er dan wel voor dat er geen personen prominent in beeld staan, kies voor groepsbeelden. Blijf er scherp op dat het gebruik van deze foto’s geen commercieel doel mag hebben! 

Tips 
- Zorg dat bij sfeer- en overzichtsbeeld er altijd meerdere mensen zichtbaar zijn. 
Let op kwetsbare groepen als kinderen; kijk hoe ze op de foto staan! 
- Wil je één persoon afbeelden bijvoorbeeld op het magazine van je club, vraag dan altijd toestemming. 

Foto’s door publiek 
Bezoekers mogen foto’s maken vanaf de tribune. Deze beelden zijn alleen voor privégebruik. Wil je ze publiceren op bijvoorbeeld het internet, vraag dan aan alle personen op de foto toestemming. 

Commerciële beelden 
Voor het maken van commerciële, individuele beelden (denk aan deelnemers, coaches, trainers en juryleden) is specifieke toestemming nodig. De fotograaf is hiervoor zelf verantwoordelijk.  

Informatieplicht 
Als event organisator of (organiserende) club moet je proactief je deelnemers, bezoekers en andere betrokkenen informeren dat er gefotografeerd en gefilmd wordt. Bijvoorbeeld door een privacyverklaring op site van het evenement, op het aanmeldingsformulier en een bord bij de ingang. 

Plekken voor fotografen 
Voor geaccrediteerde fotografen, journalisten en camerateams zijn bij wedstrijden (meestal) speciale plekken gereserveerd. Zij volgen de richtlijnen op van de wedstrijdorganisatie. 

Meer informatie? 
Lees hier nog veel meer informatie. Heb je nog vragen mail naar privacy@kngu.nl