Boodschap van Marieke vd Plas: Laat samen de kracht van de gymsport zien!

Er zijn allerlei vragen die op de korte termijn, en op de langere termijn spelen. Bijvoorbeeld of en hoe lang jullie de trainers moeten en kunnen betalen, de persoonlijke gevolgen voor trainers en de gevolgen voor het management van jullie club. Maar denk ook aan het mogelijke ledenverloop en de kosten van de zaalhuur. En als we weer kunnen gaan sporten, is er dan nog voldoende (en verantwoorde) trainingstijd voor de sporters om zich bijvoorbeeld voor te bereiden op ons prachtige NK The Finals? Zo zijn er tal van vragen. En ook al weten we allemaal dat onze gezondheid op nummer 1 staat, het zijn logische vragen.

 
 
 

Onze ambitie dat clubs en de KNGU elkaar versterken, is nu belangrijker dan ooit. Die voel ik ook. In de hele samenleving helpen we elkaar. De afgelopen week probeerden we als KNGU jullie zo goed mogelijk te voorzien van antwoorden op vragen. Dat was best ingewikkeld aangezien de richtlijnen en adviezen voortdurend veranderden. En hoewel de gevolgen in de sport steeds duidelijker worden, kan ook ik helaas niet zeggen wat ons precies te wachten staat. Om toch zoveel mogelijk grip te hebben op de situatie,  zijn er drie belangrijke zaken in gang gezet - naast het fungeren als vraagbaak.

Allereerst zijn bij de KNGU verschillende crisisteams ingericht. Deze teams inventariseren de gevolgen voor de korte termijn (tot en met 6 april), zowel organisatorisch als financieel en ondernemen hier actie op voor zover dat kan. Daarnaast werken zij de scenario’s voor de langere termijn (tot en met de zomer) uit. Voorbeelden van teams zijn team Wedstrijden en events en team Opleidingen.

Daarnaast ben ik op dit moment nauw betrokken bij de landelijke ontwikkelingen, maatregelen en consequenties. Het stilleggen van de sport heeft niet alleen maatschappelijk impact, maar ook financieel. Inmiddels is een impactanalyse gemaakt waarin we als KNGU natuurlijk de gevolgen voor jullie als clubs hebben meegenomen. Deze is verstuurd naar de Tweede Kamer.

Tot slot proberen we de risico’s op het gebied van werkgeverschap zo goed mogelijk te managen. Onze gesprekspartner hierin is werkgeversorganisatie Netwerk in de sport. Deze heeft, ook voor een groot aantal van onze clubs, een aanvraag gedaan voor arbeidstijdverkorting. Op 17 maart zijn nieuwe regels aangekondigd omtrent arbeidstijdverkorting. Op dit moment zijn we in afwachting van deze nieuwe regelgeving. Volg de website van Netwerk in de sport voor actuele informatie.

Laat alsjeblieft de kracht van gymsport zien, wees creatief en geef een positief geluid. In deze lastige tijd moeten we juist samen optrekken en verbinden. Daarom zijn we begonnen met de DG at home challenge.

We weten inmiddels dat een aantal gemeenten meedenkt in kostenbesparingen. Bijvoorbeeld BV Sport die de zaalhuur niet in rekening brengt bij clubs – waaronder OBQ - in Leeuwarden. Zo ook in Pijnacker Nootdorp bij vereniging Oliveo Gymnastiek. Dit zijn hele praktische voorbeelden waarmee we elkaar kunnen helpen. We vinden het fijn als jullie dit soort voorbeelden met ons delen, zodat andere clubs en trainers deze kunnen gebruiken. Dat kan via Silvia Bos, landelijk accountmanager bos@kngu.nl.

Samen komen we hier uit, daarvan ben ik overtuigd. De gymsport gaat immers over kracht, lef en lenigheid. En: zorg goed voor elkaar.

Marieke van der Plas, directeur KNGU