Brons én vijf finaleplekken voor damesteam

Een teamticket voor het WK: dat was het voornaamste doel voor de dames. Een plaats 13 of hoger was daarvoor nodig in het klassement. Met een bronzen teammedaille én vijf finales is het oorspronkelijke doel al ver gepasseerd.

Wederom een belangrijke wedstrijd, want op het WK in Antwerpen worden Olympische tickets uitgedeeld. De Nederlandse dames turnden in de derde van in totaal vier subdivisies. Na hun laatste oefeningen op sprong, wist het team een voorlopige eerste positie af te dwingen. Omdat er nog maar acht landen in de laatste subdivisie zaten, was het voor het damesteam al duidelijk dat de WK-tickets behaald zijn. Maar waar het doel voor de dames vooraf gezien al haalbaar leek, bleek er genoeg in te zitten voor een mooie podiumplek. Alleen Groot Brittannië en Italië wisten de Nederlandse totaalscore van 158,896 te verbeteren.

Naast een WK-teamticket en een bronzen medaille zijn er nog meer kersen op de taart: maar liefst vijf finaleplekken werden er bemachtigd. Voor Naomi is het een déjà vu: een half jaar geleden kwalificeerde zij zich op het WK in Liverpool al voor de meerkamp-, brug- en vloerfinales. Op het EK in Antalya is dat niet anders. Op vloer kwalificeerde zij zich als derde, op brug als tweede en in de meerkamp als vierde. Medaillekansen zitten er voor haar dus zeker in. Op vrijdag turnt Naomi de meerkampfinale, op zaterdag is haar brugfinale en op zondag sluit ze het toernooi af met de vloerfinale.

"Ik heb een heel goed gevoel. We hebben met het team goed gepresteerd en er was een goede sfeer onderling dus dat was fijn." Naomi Visser

Ook voor Eythora is het toernooi nog niet afgerond. Zij eindigde als achtste in de meerkampkwalificatie, en heeft zich daarmee gekwalificeerd voor de finale op vrijdag, samen met Naomi. De top-24 turnsters mogen meedoen aan deze finale, met een maximum van twee sporters per land.

"Het is bijzonder om hier weer te mogen staan, op zo'n EK met het team. Ik denk ook dat we elkaar goed hebben opgevangen, dus dat was fijn. Aan de fans wil ik graag zeggen: bedankt voor de support, dat waarderen we echt enorm." Eythora Thorsdottir

De rentree van Sanne Wevers is voor haar al een groot succes. Na een aanstelling tot de EK-selectie weet ze nu ook direct een finaleplek te bemachtigen op 'haar' geliefde balk. Ze zette een sterke oefening neer, en was de derde beste op het toestel. Sanne turnt de balkfinale op zondag.

Alle resultaten vind je via European Gymnastics. Het Nederlandse programma is hier te vinden.

Lees meer over deze wedstrijddag

Gerelateerd

Top-7 meerkampklassering voor Eythora en Naomi

Als vierde en zevende (in de opgeschoonde lijst) kwalificeerden Naomi Visser en Eythora Thorsdottir zich voor de meerkampfinale. De top-24 meerkampers (max. twee per land) uit de kwalificatie op woensdag verdienden een startbewijs voor de finale. Ook na de finale behorden de dames tot de top-7 van Europa, een mooi resultaat.

Lees meer

Casimir eindigt 15e in de EK-meerkamp

Als vijfde kwalificeerde hij zich afgelopen dinsdag voor de meerkampfinale. Met een zuiveren aanloop naar dit toernooi scoorde Casimir Schmidt steeds heel hoog, maar de wedstrijd van vandaag ging niet zoals hij had gehoopt. Wel kan hij goed relativeren en kijkt hij uit naar het WK Antwerpen, waarvoor het herenteam op dinsdag een ticket heeft bemachtigd.

Lees meer

Alle artikelen