Goud voor Zonderland, zilver voor Thorsdottir bij EK

Turner Epke Zonderland heeft bij de EK turnen in Polen goud gewonnen aan het onderdeel rekstok. Eythora Thorsdottir greep EK-zilver op vloer. 

Zonderland turnde twee vluchtcombinaties in zijn finale-oefening: de Cassina-Kovacs en Kolman-Gaylord 2. Daarmee kwam hij uiteindelijk tot een totaal van 15.266 punten.

Met zijn score hield hij de Kroaat Tin Srbic, de wereldkampioen van 2017, achter zich. Srbic behaalde 14.900 punten voor zijn finale-oefening. Artur Dalaloyan uit Rusland greep met 14.800 punten het brons. "Dit was een hele vette finale. Ik moest boven mezelf uitstijgen en dat lukte. Ik heb amper iets laten liggen, te gek," zei Zonderland achteraf. 

Voor Zonderland is het zijn derde Europese titel aan rekstok. Eerder greep Zonderland al Europees goud in 2011 (Berlijn) en 2014 (Sofia).

Zilver voor Thorsdottir 

Eythora Thorsdottir greep EK-zilver op het onderdeel vloer. Thorsdottir kwam na een sterke oefening tot 13.666 punten.

De turnster van SV PAX Haarlemmermeer hoefde daarmee alleen Melanie de Jesus dos Santos uit Frankrijk voor zich te dulden. De Europese kampioene op de meerkamp greep met 13.833 punten het goud op vloer.

Angelina Melnikova uit Rusland pakte met 13.466 punten het brons. "Na een minder vlekkeloze meerkampfinale op vrijdag is dit vooral een fijne bevestiging. Het toont aan dat ik het nog wel in mijn mars heb en dat ik vanaf nu nog beter kan. Ik ben superblij met dit resultaat," zei Thorsdottir achteraf. 

Thorsdottir is de tweede Nederlandse turnster die EK-zilver wint op het onderdeel vloer. In 2005 greep Suzanne Harmes in Debrecen ook zilver. Voor Thorsdottir is het haar tweede EK-medaille op de vloer: in 2017 greep ze al eens EK-brons op dat toestel. 

Zaterdag eindigde EK-debutante Sanna Veerman nog op de achtste plaats in de brugfinale. 

WhatsApp Image 2019 04 14 at 16.40.001

Gerelateerd

Schmidt twaalfde in meerkampfinale EK

TeamNL-turner Casimir Schmidt heeft de twaalfde plaats behaald in de meerkampfinale van de EK turnen in Polen. De Hoofddorper kwam na een stabiele meerkamp tot een totaal van 82.098 en verbeterde zich daarmee ruim ten opzichte van de kwalificaties (80.431).

Lees meer

Alle artikelen