Gymnastiekunie teleurgesteld over nieuwe maatregelen

De persconferentie van het kabinet heeft ons, de gymsport, vanavond niet gebracht waar we zó op hoopten; het openstellen van de binnensportaccommodaties. Uiteraard zijn wij blij dat het buitensporten voor 18+ - ook voor de gymsport - vanaf volgende week weer is toegestaan en daarmee het belang van sport in de maatschappij wordt erkend, maar teleurstelling overheerst bij de 950 clubs en hun 260.000 leden.

De gymnastiekunie snapt dat de volksgezondheid voorop staat, maar het blijft voor ons (nog) onduidelijk waarom – zeker door de jongere jeugd - niet in de zaal kan worden gesport. Terwijl het hier gaat om een niet-contactsport en de sport vooral wordt beoefend door kinderen (lage risicogroep). Door deze maatregel worden ruim 200.000 gymsport-kinderen (letterlijk) in de kou gezet. De afgelopen week zijn onze trainers vol enthousiasme begonnen om op creatieve wijze buiten hun lessen aan te bieden, naast het online aanbod. Echter een binnenles of een buitenles is een wereld van verschil. Hoe fijn onze jeugdleden het ook vinden om weer samen te kunnen trainen, de vragen waarom het binnen niet mag, overheersen ook bij hen.

KNGU-directeur Marieke van der Plas: “Onze inzet voor het herstarten van binnensporten zetten we, samen met NOC*NSF en andere sportkoepels, onverminderd voort. We hebben daarbij aandacht voor álle disciplines, leeftijden en niveaus in de gymsport. In het bijzonder denken we aan de aanstormende talenten die in onze tak van sport vaak ook al vele uren per week trainen op turntoestellen en trampolines. Dit kan simpelweg niet verantwoord op het hoogste niveau in de buitenruimte worden georganiseerd. We hopen op andere, vernieuwde inzichten bij het kabinet waardoor deze maatregel alsnog op korte termijn kan worden versoepeld. Op de topsportlocaties wordt al gewerkt met een goedgekeurd protocol.”