Hulp voor Oekraïense vluchtelingen

Op 24 februari escaleerde de situatie in Oekraïne en sloegen honderdduizenden Oekraïners op de vlucht. Onder hen veel kinderen en volwassenen met een passie voor de gymsport. Met name turnen en ritmische gymnastiek wordt door veel jonge sporters beoefend in Oekraïne. Laten we met de hele Dutch Gymnastics community deze sporters en/of trainers-coaches een plekje bieden om even onbezorgd met de sport bezig te kunnen zijn.

Wat kun jij doen:
Er zijn nog veel onzekerheden, dus we passen deze informatie aan wanneer er iets wijzigt.

  • Stel je club open voor Oekraïense vluchtelingen met een passie voor de gymsport en maak dit kenbaar in de gemeente, zodat mensen het aanbod weten te vinden;
  • Vul dit formulier van de Oekraïense gymnastiekfederatie in, zodat zij sporters, die zich melden bij de federatie, kunnen doorsturen naar jullie club. Op deze landkaart vind je alle clubs die zich aanmelden;
  • Personeelsleden van de KNGU doneren € 5,55 aan Giro555. Een gift zorgt ervoor dat de hulporganisaties achter Giro555 de mensen uit Oekraïne kunnen helpen met voedsel, onderdak en andere noodhulp. Zet een actie op met bijvoorbeeld je sportteam. Klik hier voor alle informatie;
  • Verzamel sportkleding om de kinderen voor wie dat nodig is van een sporttenue te kunnen voorzien;
  • Bekijk o.a. initiatieven vanuit de sport voor vluchtelingen/statushouders op deze website van NOC*NSF. 

Bondscontributie:
Ook in kwartaal 3 (juni tot en met september 2022) wordt er, net als in kwartaal 1 en 2, géén bondscontributie in rekening gebracht voor Oekraïense vluchtelingen. Dat is met instemming van de bondsraad besloten. 

Echter moeten deze sporters wél worden ingeschreven in Club-assistent of AllUnited zodat zij de mogelijkheid hebben deel te nemen aan het wedstrijdseizoen 2022/2023 en op collectieve basis (aanvullend) verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid en voor ongevallen.  

Als je inlogt bij Club-assistent of AllUnited lees je welke stappen je moet doorlopen zodat er geen bondscontributie voor de sporter of trainer-coach wordt berekend. Als je de stappen niet juist doorloopt dan zal er toch bondscontributie worden gerekend en deze zal achteraf niet gecrediteerd worden. Kom je er niet uit, schiet dan een ticket in bij Club-assistent of AllUnited. 

Contactgegevens
Heb je vragen, opmerkingen en/of aanvullingen. Stuur dan een mail naar oekraine@kngu.nl. Meer over de situatie rondom Rusland en Oekraïne vind je in dit bericht.

Ook op de veelgestelde vragen pagina vind je praktische informatie gerelateerd aan de situatie die is ontstaan door de oorlog in Oekraïne.

Berichtje aan Oekraïense vluchtelingen
Шановний біженець,

Щиро запрошуємо вас! Шукаєте спортивний клуб для художньої гімнастики, спортивної гімнастики, фрірану, танців, стрибків на батуті чи колісної гімнастики?

Запишіться в спортивний клуб поблизу або надішліть електронного листа на адресу oekraine@kngu.nl

Nederlandse vertaling
Lieve vluchteling, 

Jullie zijn meer dan welkom! Zoek jij een sportclub voor ritmische gymnastiek, turnen, freerunnen, dansen, trampolinespringen, acrobatische gymnastiek, groepsspringen of rhönrad turnen?

Meld je dan bij een sportclub in de buurt of stuur een mail naar oekraine@kngu.nl

Beeld: B.J.A. Treuren