In de spotlights: bondsraadlid Bianca

“Ik heb echt hart voor de turnsport. Voor beweging in z’n algemeenheid. Heel veel disciplines binnen de KNGU liggen aan de basis van andere sporten. Daar ligt mijn passie.”

Aan het woord is Bianca Mulder (43): bevlogen trainer en adviseur van het bestuur van VG Dynamiek in Vlaardingen. En sinds kort bondsraadlid bij de KNGU. In het dagelijkse leven is ze Business Analist bij een organisatie die diensten levert aan de havens in Rotterdam en Amsterdam. Die logistieke wereld fascineert haar. “Je kunt je niet voorstellen wat er allemaal achter zit.” Ze lacht als ze wordt gevraagd naar de mannenwereld waarin ze werkt. “Het is inderdaad een ‘old boys network’. Je moet je als vrouw bewijzen om daar tussen te komen. Het gaat om de inhoud. Als je kennis hebt, accepteren ze je.” In tegenstelling tot de wereld van het turnen, waar sociale en emotionele verhoudingen een veel grotere rol spelen.

Trainersvirus

Bianca voelt zich thuis in de turnhal. Op haar 23e dwingt een blessure haar na te denken of ze wel in de turnsport wil blijven. Maar een andere sport kan ze niet bedenken. Bianca houdt nou eenmaal van turnen. Ze besluit haar trainersdiploma te behalen en staat binnen de kortste keren voor een groep. Het ‘trainersvirus’ heeft haar te pakken. Tot op de dag van vandaag laat dat haar niet meer los. Een tijdje geeft ze les op topsportniveau. “Dat zou ik nog wel willen. Maar in combinatie met een gezin is dat niet te doen. Het zit wel in mijn drive om prestatie te laten zien.” Dat neemt niet weg dat Bianca het net zo leuk vindt om jonge meisjes op recreatief niveau les te geven. “Eruit halen wat er in zit. Met z’n allen plezier hebben, daar gaat het om”, licht ze toe.

Bianca MulderOprechte aandacht

Bianca geeft aan dat ze een positief sportklimaat hoog in het vaandel heeft staan. “Kinderen moeten zichzelf zijn. Waarbij ik ze uitdaag stapjes te zetten om hun eigen grenzen te verleggen. Niet onder dwang in mijn ogen. Het moet uit henzelf komen. Zo van: ik kan dit. Het gaat niet om eerste te worden. Het gaat erom dat ze leren. Ik vind het heel gaaf dat ze zichzelf ontwikkelen en ik daar mijn steentje aan kan bijdragen.” Bianca heeft een uitgesproken mening over het trainerschap. Ze benadrukt dat je als trainer oprechte aandacht voor het kind moet hebben. “Kinderen horen niet te huilen in de zaal, tenzij ze echt pijn of echt verdriet hebben. Ik ga altijd het gesprek aan.” Ook het aanbrengen van structuur vindt Bianca belangrijk. “Ik geef heel concreet aan wat ik verwacht en geef feedback. Ik neem ze mee in: dit is wat er gebeurt is en dit is wat jij had kunnen voorkomen.”

“Wat mijn mooiste succes tot nu toe was?” Bianca denkt even na. “Daar ben ik nog mee bezig. Afgelopen zomer heb ik als adviseur vanuit het bestuur een fusie begeleid tussen twee turnclubs in Vlaardingen. We zijn volop bezig om één groep te vormen. We zien nu al de eerste resultaten. Aan het einde van het seizoen zal het duidelijk zijn of het echt is gelukt. Blijven de turnsters hangen, gaan ze door of haken ze af?”

Samenwerking met andere sporten

Bianca geeft les aan meisjes in de onderbouw. “Twaalf jaar is een moeilijk leeftijd. Andere dingen worden ook interessant. Daarom moeten we nieuwe wegen bewandelen.” Ze vertelt dat ze met de zwemtrainer van haar dochter de handen ineen heeft geslagen. Binnenkort vindt een pilot plaats. De jonge zwemsters gaan de turnhal in en krijgen oefeningen op onder andere de trampoline en de balk. Voor core stabiliteit en om fysiek sterker te worden. “Als het goed bevalt, willen we het structureel inzetten. Zo zet je gym in op een breed bewegingsaanbod. Door de samenwerking op te zoeken met andere sporten. Wij leggen de basis, zodat andere sporten kunnen excelleren. Dat is de kracht van onze gymsport. Daar ligt de toekomst.”

Toezichthoudende rol 

Da’s één van de redenen waarom Bianca is aangehaakt bij de Bondsraad. Om te kijken hoe het beter kan binnen de gymsport, waar de kansen liggen. Deze toezichthoudende rol ligt haar wel. Bianca’s eerste indruk is positief. Ze benoemt de open en gemoedelijke sfeer. “We doen het echt met elkaar: het bestuur, het Bondsbureau én de Bondsraad.” De afgelopen maanden werd ze wegwijs gemaakt in haar nieuwe bondsraadrol. In december vindt de eerste inhoudelijke vergadering plaats. “Dan gaan we zien hoe de dynamiek is”, glimlacht Bianca. “Een mooie testcase hoe het zal gaan.”