In de spotlights: bondsraadlid Paula

“Ik ben blij met de nieuwe samenstelling”, vertelt Paula van de Wijngaart enthousiast over de vernieuwde Bondsraad die onlangs voor het eerst bij elkaar kwam. “Een mooie mix van vrouwen en mannen. Meer jongere mensen. Qua inclusiviteit zijn we er nog niet helemaal, maar we hebben een grote stap gemaakt.” Paula (61) deed in het voorjaar een oproep aan vrouwen binnen de gymsport om zich verkiesbaar te stellen voor de Bondsraad. Daar werd tot haar grote tevredenheid goed gehoor aan gegeven.

Gymsport heeft zoveel moois te bieden

Paula heeft een eigen consultancybureau en is bondsraadlid van het eerste uur. Al acht jaar is ze betrokken bij het reilen en zeilen van de Bondsraad. Turnen loopt als een rode draad door haar leven. Van toestelturnster en jurylid bij landelijke wedstrijden en topsport tot diverse rollen binnen het rayon- regio- en districtsbestuur. Paula doorliep alle geledingen van de turnsport totdat ze uiteindelijk verdienstelijk plek nam in de Bondsraad. Daarnaast is ze voorzitter bij Gymnastiekvereniging OBQ Leeuwarden. “Besturen vind ik leuk om te doen. Meedenken met de visie en maatschappelijke ontwikkelingen: welke kant gaan we op? Die strategische kant spreekt me aan. Het is ook mijn manier om betrokken te zijn bij de sport, breder dan alleen maar turnen dames. De gymsport heeft zoveel moois te bieden.”

Paula van de Wijngaart

Nog twee jaar te gaan

Aan elk bondsraadlid is een aandachtsgebied gekoppeld. Afhankelijk van de ervaring en achtergrond van de bondsraadleden. Paula vond alle gebieden wel interessant en had geen specifieke voorkeur voor een bepaalde expertise. Gezien haar managementachtergrond niet zo vreemd. Uiteindelijk werd de Coördinatorenrol haar toegewezen. Deze generalistische functie past haar goed. Paula noemt de aftrap van de eerste vergadering ‘open, gemoedelijk en prettig’. “Nog twee jaar zit ik in de Bondsraad en daarna vertrek ik. Dan is het ook mooi geweest en heb ik het tien jaar gedaan.”

Kritische blik

Mijn missie voor de komende tijd? “Nieuwe bondsraadleden in het zadel helpen. En een open en goede werksfeer met elkaar creëren. Waarin we samen optrekken met het bestuur zonder onze kritische blik te verliezen. We houden vinger aan de pols, want we blijven tenslotte toezichthouder hè.”