Jeroen Jacobs nieuwe bondscoach turnen dames

Jeroen Jacobs is door turnbond KNGU aangesteld als nieuwe bondscoach van de vrouwen. De trainer uit Ridderkerk volgt daarmee Gerben Wiersma op. Met de benoeming van de 50-jarige Jacobs heeft de KNGU na vijftien maanden de vacature van bondscoach turnen dames weer ingevuld.

Oud-turner Jacobs, die als specialist op rekstok deel nam aan de wereldkampioenschappen van 1989 in Stuttgart, is al sinds 2013 in dienst van de KNGU als trainer-coach van de mannen. Bij zijn voormalige club O & O Zwijndrecht begeleidde hij topturners als Anthony van Assche, Frank Rijken en Bart Deurloo.

Met laatstgenoemde bereikte de oefenmeester zijn grootste successen. Rekspecialist Deurloo behaalde brons tijdens de wereldkampioenschappen van 2017 in Montréal en nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen. Tijdens Rio 2016 werd hij vijftiende in de meerkamp. Op de Spelen van vorig jaar in Tokio werd hij zevende op rek.

Jacobs, die in zijn nieuwe hoedanigheid ook actief blijft als coördinator in het Topsportcentrum Rotterdam, stond dit jaar aan de basis van de rentree van Eythora Thorsdottir. De meerkampster met vloer als specialisatie hervond bij hem het plezier in het turnen, nadat ze noodgedwongen afscheid moest nemen van haar eigen trainer Patrick Kiens. Inmiddels traint Thorsdottir bij Jacobs' assistent Kevin den Uijl.

"Ik besef dat ik niet in een gespreid bedje terechtkom, maar ik voel me zeker geen puinruimer. Mijn eerste taak wordt om coaches en atleten weer te verbinden. Ik zal naar de turnsters luisteren hoe zij de toekomst voor zich zien. En ik verwacht daarbij niet veel problemen." Lachend: "Maar dat is zoals ik er vanaf de buitenkant tegenaan kijk." Jeroen Jacobs

Jacobs werd begin mei benaderd door technisch directeur Jeroen van Leeuwen met de vraag of de coach er heil in zag om met de nationale vrouwenselectie in zee te gaan. Na enige bedenktijd stemde hij in.

"Twee zaken hebben uiteindelijk de doorslag gegeven. Ten eerste is dat het vertrouwen in Jeroen van Leeuwen als technisch directeur. Het tweede was de wetenschap dat het mannen turnen met Dirk van Meldert voorlopig in goede handen is. Alle aspecten zijn aanwezig om er iets moois van te maken bij de vrouwen."

Jacobs bekende dat het Thorsdottir was die hem eerder dit jaar de ogen voor het vrouwenturnen had geopend.

"Onze samenwerking in Rotterdam was leuk en verfrissend. Zó kan het dus ook, merkte ik."

Dat Thorsdottir momenteel met plezier bij de mannen traint, bracht de kersverse vrouwenbondscoach eveneens tot nieuwe inzichten. Een van Jacobs' plannen is om in de toekomst af te wijken van de strikte scheiding tussen het mannen- en vrouwenturnen.

"Ik zou graag zien dat de mannen en vrouwen in de voorbereiding op grote toernooien meer naar elkaar toetrekken. In veel opzichten kunnen die partijen van elkaar leren. Ik heb er vertrouwen in dat we er op die manier iets moois van kunnen maken." Eythora Thorsdottir

“We denken met Jeroen Jacobs een bondscoach te hebben die het gezag heeft om het vrouwenturnen weer op de kaart te zetten en alle onrust weg te nemen.” Jeroen van Leeuwen