Kabinet geeft jeugd ruimte om buiten te sporten

Wat fijn dat kinderen weer buiten kunnen gaan sporten, daar dragen we als gymclubs natuurlijk graag aan bij! De KNGU doet er alles aan om de clubs en trainers/coaches zo snel mogelijk te informeren over het precieze kader waarbinnen er vanaf 29 april gesport kan worden. Gelukkig is er al een en ander voorbereid, maar dat moet nog worden aangepast naar het laatste nieuws en worden getoetst met andere partijen als het RIVM, VWS, gemeenten en NOC*NSF. Daarbij blijft de volksgezondheid voorop staan. Dat is de reden waarom onze lobby voor binnensporten helaas niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.

Wat zijn precies de maatregelen?
1. Kinderen t/m 12 jaar mogen vanaf 29 april 2020 buiten sporten zonder 1,5 meter afstand te houden (trainingen kunnen hervat worden, wedstrijden niet). Deze beperkte heropening van de sport is voorlopig tot 20 mei aanstaande.
2. Jongeren van 13 t/m 18 jaar mogen vanaf 29 april buiten sporten, maar moet 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Ook hier kunnen de trainingen worden hervat, wedstrijden mogen niet georganiseerd worden. Deze beperkte heropening van de sport is voorlopig tot 20 mei aanstaande.
3. Horecavoorzieningen van de sportclubs blijven, net als de rest van de horeca in Nederland, gesloten.
4. Het algemene verbod op samenkomsten blijft voorlopig gehandhaafd.

Ook worden onder strikte voorwaarden de topsportprogramma’s herstart. Informatie over het kader waarbinnen dat mag, volgt zo snel mogelijk. Hiervoor wachten we de berichtgeving af van de rijksoverheid en NOC*NSF.

Verder staat in het bericht van de rijksoverheid dat gemeenten afspraken maken met sportverenigingen en buurtsportcoaches over het buiten sporten. Er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan. Uiteraard zijn en blijven we als KNGU landelijk betrokken via NOC*NSF. Hierover meer in het persbericht van NOC*NSF.

Dit nieuws vraagt creativiteit van onze clubs om de sport buiten te organiseren. Bij de disciplines, als dans en freerunnen, waar het misschien wat meer voor de hand ligt, maar ook voor ons aanbod met betrekking tot nijntje, turnen, trampolinespringen en gym, zien we zeker kansen. De KNGU helpt hierin met kaders en inspirerende voorbeelden. GV Moveo uit Nieuwegein heeft al in het NOS journaal laten zien hoe ze dit gaan aanpakken. Kijk hier het item (vanaf 5.17 minuten).