KNGU aanwezig op Canal Parade 2019

De Nederlandse sport neemt met meer dan 15 sportbonden, de Alliantie Gelijkspelen, Pride and Sports en NOC*NSF deel aan de Canal Parade 2019 op de Amsterdamse grachten. De Nederlandse sport sluit zich daarmee aan bij de doelstelling van de Canal Parade Amsterdam om met alle sectoren uit de samenleving op het water de boodschap 'zijn wie je bent, houden van wie je wil’ uit te dragen. Met deelname aan de botenparade geeft de sport aan zich voor deze boodschap hard te willen maken. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) juicht dit initiatief van harte toe.  

Directeur Marieke van der Plas: “In de gymsport willen we iedereen, jong en oud, laten bewegen. Dat betekent dat de gymsport een veilige en plezierige thuishaven moet zijn voor iedereen, ongeacht hun seksuele geaardheid. Door deelname aan de Canal Parade vragen we hier als sportbond aandacht voor. Het is een oproep aan alle clubs, sporters en ouders, trainers en coaches om dit thema bespreekbaar te maken. Sporten doen we simpelweg samen.”

Voormalig topturner Jeffrey Wammes is dit jaar Pride-ambassadeur. Uit eigen ervaring weet hij hoe belangrijk het is dat dit thema niet onbesproken blijft binnen een sportomgeving. “Ik heb best wel geluk gehad. Omdat we zo’n hechte groep hadden en we zo’n 30 uur per week met elkaar in de turnzaal stonden (en ook daarbuiten), waren we elkaars vrienden. Het is nooit een issue geweest.” Wammes doet een oproep aan jonge sporters, die worstelen met hun seksualiteit, iemand te vinden waar ze het mee kunnen delen. “Je moet een aantal mensen om je heen verzamelen, waarmee je compleet jezelf kan zijn. Dan kun je in elk geval je verhaal kwijt. Ik zeg altijd: als je iemand hebt om het mee te delen, dan maakt de rest niet zoveel uit.”

Over Pride Amsterdam

Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. Stichting Amsterdam Gay Pride wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel. Meer info: www.pride.amsterdam.