KNGU-directeur maakt overstap naar Rutgers

Zie hier het persbericht dat namens het bestuur is verstuurd op 22 maart.

Jong en oud met plezier laten genieten van de gymsport. Dat is waar ik me sinds 2017 met hart en ziel voor heb ingezet. Nu is het tijd om het stokje over te dragen. Per 1 mei word ik directeur-bestuurder bij Rutgers. 

Vol trots kijk ik terug op mooie en intensieve jaren waarin onze geweldige clubs én de KNGU enorme veerkracht en doorzettingsvermogen hebben laten zien met ingrijpende coronamaatregelen voor de binnensport. Onder moeilijke omstandigheden hielden we Nederland samen zoveel mogelijk in beweging. De trainingen werden omgezet in online lessen of buitenactiviteiten. Wedstrijdschema’s werden omgegooid. Keer op keer pasten de clubbestuurders, vrijwilligers, trainer-coaches, ouders en sporters zich aan aan de nieuwe maatregelen. Hulde daarvoor.

Het waren ook jaren die in het teken stonden van de spiegel die oud-turnsters ons voorhielden. De ervaringen die zij deelden raken mij tot op de dag van vandaag. Door hun moed konden we een versnelling maken in de ingezette cultuuromslag – ook werden de eerste stappen gezet in de lang verwachte nazorg en erkenning voor slachtoffers. Ik wil de oud-turnsters, het ministerie van VWS, NOC*NSF, en de Opvolgingscommissie enorm bedanken voor hun hulp met het rapport Ongelijke leggers van Verinorm. Vol vertrouwen kijk ik naar de toekomst – met onze pedagogische visie is de basis gelegd voor de toekomst van talentontwikkeling en topsport, het (nog beter) inrichten van het wedstrijdaanbod en de doorontwikkeling van de coach-opleidingen. Zo laten we zien dat plezier en medailles hand in hand kunnen gaan.

Ik koester de samenwerking met en steun van collega’s, het bestuur en de bondsraad. Door dik en dun waren we er voor elkaar, gingen we uitdagingen aan en hielden we elkaar vast. Hoewel het niet altijd makkelijk was, heb ik ook enorm veel gelachen. Dat maakt het werken voor de KNGU heel bijzonder. Dit geldt ook voor de passie en betrokkenheid van al die vrijwilligers die opleidingen, wedstrijden en events mogelijk maken. Of zich inzetten voor onze clubs. En niet te vergeten de inzet van onze trouwe sponsors en partners.

De komende jaren moet Nederland weer in beweging komen. Met het Sportakkoord waren we hard op weg kinderen motorisch vaardiger te maken voor een leven lang beweegplezier. De coronamaatregelen hebben echter flink roet in het eten gegooid. Vooral kinderen zijn gestopt met sporten. Terwijl we vóór het coronatijdperk al een uitdaging hadden in beweegarmoede. Toch ben ik positief gestemd. De gymsport biedt namelijk enorme kansen voor de revitalisering van Nederland. Het is een toegankelijke sport die je van 0 tot 100 jaar kunt beoefenen. Welk kind start er niet met het ‘nijntje Beweegdiploma’ op de club, op school of bij de kinderopvang?

Ik wens iedereen van de KNGU enorm veel succes en plezier met het verzilveren van die kansen – samen met de clubs, partners en gemeenten in het gymsportnetwerk. Het aankomende NKNL in Rotterdam en de Wereld Gymnaestrada in Amsterdam (2023) geven in ieder geval een mooie vooruitzicht voor zowel breedte- als topsport!

- Marieke van der Plas