De KNGU ontvangt als tweede bond van Nederland de Code Goed Sportbestuur

Beekbergen, 4 juli 2023 – Na twee jaar toewijding en het voldoen aan alle aangescherpte eisen, werd het certificaat Code Goed Sportbestuur gisteren door Arthur van der Hoeff namens de Nederlandse Stichting voor Vereniging en Recht uitgereikt aan KNGU-voorzitter Monique Kempff.

De nieuwe Code Goed Sportbestuur legt de nadruk op maatschappelijke relevantie, diversiteit en bestuurlijke en organisatorische kwaliteit. Het is essentieel dat de samenleving kan vertrouwen op veilig en gezond sporten, waarbij Fair Play een vanzelfsprekendheid is. De sport moet open, inclusief en integer zijn, met sportplezier voor iedereen als uitgangspunt, zowel in de breedtesport als in de topsport. Dit begint bij goed functionerende governance die sportorganisaties stabiliteit, vertrouwen en rust geeft.

Aan de hand van de vier essentiële principes – verantwoordelijkheid, democratie, maatschappij en transparantie – geeft de Code sportorganisaties richtlijnen om sterke en bewuste besturen met een heldere koers te ontwikkelen. Zo wordt gezamenlijk gezorgd voor een veilige, eerlijke en vitale sportomgeving waarin iedereen zich thuis voelt.

Monique Kempff benadrukt het belang van de gezamenlijke inspanningen: "Dit hebben we echt samen bereikt. Naast het voldoen aan alle formele eisen gaat het er ook om of je je hart op de goede plek hebt, of je kunt besturen met een moreel kompas en of je dat kunt vertalen naar gedrag. We mogen trots zijn dat we als tweede sportbond in Nederland de Code Goed Sportbestuur in handen hebben."

Arthur van der Hoeff voegt eraan toe: "Het is echt mensenwerk. Het behalen van de Code Goed Sportbestuur is een erkenning van de inzet en betrokkenheid van de KNGU om bestuurlijk uit te blinken."

De KNGU roept andere sportorganisaties en stakeholders op om de nieuwe Code Goed Sportbestuur te omarmen en deze binnen hun organisaties te implementeren. Samen kunnen we streven naar een verbetering van de sportomgeving, waarin maatschappelijke relevantie, diversiteit en kwaliteit centraal staan.

Voor meer informatie over de nieuwe Code Goed Sportbestuur en hoe sportorganisaties deze kunnen implementeren, kun je terecht op Het predicaat - Vereniging en Recht.