Zilver voor Loran de Munck op het EK in München

Loran de Munck wint zilver tijdens de Europese Kampioenschappen in München. Na een fijne voorbereiding in Nederland, een mooie teamprestatie (mét WK-kwalificatie) én een plek in de voltigefinale is het feest voor hem nog niet voorbij. Zijn kwalificatie was al veelbelovend: daar scoorde hij 14,566 punten en kwalificeerde hij zich als tweede. Nu moest hij het alleen nog waar zien te maken in de finale. En dat deed hij.

Als tweede gekwalificeerd voor de finale, maar als zevende aan de beurt. Zes goede voltigeturners gingen hem voor, waaronder Joe Fraser: Europees kampioen op de meerkamp en tevens degene met de hoogste kwalificatiescore op voltige. Wie hem nog meer voorging was de 38-jarige Harutyun Merdinyan uit Armenië: de oudste turner op de EK. Na een indrukwekkende oefening werd hij beloond met een score van 14,733, wat uiteindelijk genoeg bleek voor goud.

Na zes voorgangers wist Loran wat hem te wachten stond: een score hoger dan 14,633 (dat was het resultaat van de Duitse Nils Dunkel, die op dat moment een tweede plaats ingenomen had) betekent sowieso een plek op het podium. En met een prachtige voltige-oefening, waar hij een goed tempo wist te behouden én ongelooflijk strak en mooi turnde, wist hij het waar te maken. Met een D-score van 6,300 (de hoogste in de voltigefinale!) en een E-score van 8,400 behaalde hij een prachtige totaalscore van 14,700. Nét achter de Armeen, maar wél op een mooie tweede plaats. De laatste finalist, Artur Davtyan, wist de score van Loran niet te verbeteren en dus mocht Loran er vandoor met een mooie zilveren plak: een medaille die dik verdiend is en daarnaast bijdraagt aan zijn persoonlijke doel. Hij gaat daarnaast ook de geschiedenisboeken in, want hij is de allereerste Nederlander ooit die een medaille weet te winnen op voltige. Wát een mooie afsluiting van twee weken EK in München.

De volledige voltigefinale vind je hier.

Loran de Munck, Harutyun Merdinyan en Nils Dunkel

 Foto: Simone Ferraro