Nederlands olympisch turnteam dames en afvaardiging turnen heren bekend

Vandaag is het damesteam dat TeamNL in Tokio gaat vertegenwoordigen bekendgemaakt door bondscoach Bram van Bokhoven. Technisch Directeur Mark Meijer heeft de teamoverdracht van de bondscoach overgenomen en het damesteam aangewezen en voorgedragen aan NOC*NSF. Bij de heren zijn Bart Deurloo en Epke Zonderland voorgedragen.

Tijdens de wereldkampioenschappen turnen in 2019 kwalificeerde Nederland zich al voor deelname met een damesteam in Tokio. De voordracht van het damesteam is als volgt: Vera van Pol | Eythora Thorsdottir | Lieke Wevers en Sanne Wevers. Naomi Visser en Elze Geurts zijn aangewezen als vervangende turnsters en zullen eveneens meereizen naar Tokio.

Mannen
Bij de mannen zijn Bart Deurloo en Epke Zonderland aangewezen en voorgedragen aan NOC*NSF. Al eerder kwalificeerde Bart Deurloo zich individueel op basis van zijn resultaat in de meerkampkwalificatiewedstrijd van de wereldkampioenschappen 2019 in Stuttgart. Door als eerste te eindigen in de serie wereldbekerwedstrijden (2018 - 2021) is ook de kwalificatie van Epke Zonderland vrijwel zeker. Bart en Epke komen beiden uit op het onderdeel rek. Casimir Schmidt wordt voorgedragen als reserve in geval hij een reallocatieplaats vanuit de FIG krijgt toegewezen.

Mark Meijer, Technisch Directeur: “Ik ben blij dat Nederland wederom met twee disciplines, een damesteam en twee individuele turners, vertegenwoordigd is op de Olympische Spelen. De voordracht van het damesteam is na overleg met alle betrokkenen en conform de interne selectieprocedure tot stand gekomen. Er is onder andere de afweging gemaakt tussen potentie en de scores van de kwalificatiewedstrijden. We wachten nu de definitieve uitzendbeslissing van NOC*NSF af.”

Begeleidingsteam
In verband met het hoger beroep tegen de uitspraak in het kort geding dat Vincent Wevers heeft aangespannen tegen de KNGU wordt het voor te dragen begeleidingsteam later bekendgemaakt. Het hoger beroep dient maandag 28 juni 2021.

Selectieprocedure dames Olympische Spelen
Met inachtneming van de kansen op een medaille is het sterkst mogelijke team van vier sporters geselecteerd in relatie tot het wedstrijdformat op de Olympische Spelen. De bondscoach doet, conform de selectieprocedure, een teamvoordracht aan de Technisch Directeur.

Procedure aanwijzing turnsters:
- Interpretatie van de scores (behaalde limieten en mogelijke teamsamenstelling(en) tijdens de kwalificatiemomenten op 13 en 26 juni, waarbij ook gekeken is naar potentieel voor teamfinale en all around finaleplaatsen.
- Gesprekrondes door de bondscoach met verschillende betrokkenen als de persoonlijk coaches, medische staf, jury, afvaardiging atletencommissie, programmacoördinator en Technisch Directeur.
- Bondscoach doet voordacht aan Technisch Directeur.
- Technisch Directeur draagt de sporters voor aan NOC*NSF.

Meer informatie vind je hier en hier.

Overige informatie 
De turndelegatie reist 11 juli richting Tokio voor een laatste trainingskamp direct voorafgaand aan de Olympische Spelen.  

Op zaterdag 24 juli 2021 start het olympisch turntoernooi met de kwalificatiewedstrijd voor de mannen. Een dag later vindt de kwalificatiewedstrijd voor de vrouwen plaats. 

Het wedstrijdformat in de teamwedstrijd is 4-4-3, dit betekent 4 turnsters in het team, waarvan er 4 per toestel kunnen worden ingezet en daarvan tellen de 3 beste scores voor de teamscore. Tijdens deze kwalificatiewedstrijden vindt eveneens de kwalificatie plaats voor de teamfinale (beste 8 teams), de individuele meerkamp (beste 24) en de toestelfinales (beste 8 per toestel). 

Voor verdere informatie zie: https://www.gymnastics.sport/site/events/detail.php?id=15571#loaded