Ondernemerschap binnen de turnsport: Paul Verheul 

Oud-topsporter Paul Verheul (30) is oprichter van Beter Turnen: een educatieplatform dat sporters en trainers helpt in hun ontwikkeling. Daarnaast adviseert hij gymclubs onder andere op het gebied van werving van trainers, leden, vrijwilligers en het behoud daarvan. Onlangs zegde Paul zijn baan op als sportcoördinator Gymsport bij de Gemeente Amsterdam. Hij is nu fulltime ondernemer.

Waarom deze stap?

“Mijn plan was om het hybride ondernemerschap, waarbij ik mijn fulltime job combineerde met Beter Turnen, voorlopig nog aan te houden. Ik vond mijn werk bij de gemeente erg leuk maar nu Beter Turnen écht is gaan groeien, wil ik mij volledig richten op het doorontwikkelen van mijn bedrijf.”

Hoe kwam je op het idee voor Beter Turnen?

“Als trainer was ik altijd al op zoek naar nieuwe input voor mijn trainingen. Ik zocht op YouTube naar filmpjes van turnoefeningen en vond voornamelijk langdradige Amerikaanse video’s met professionele atleten. Niet praktisch en bovendien ver buiten de belevingswereld van mijn eigen sporters. Ik zag een kans en ben zelf korte instructiefilmpjes gaan maken. Met een camera en statief ben ik mijn eigen oefeningen gaan filmen. In de loop der tijd heb ik een grote database aan videomateriaal ontwikkeld met duizenden methodische stappen gericht op turnen en kleutergym. Ik zag al snel dat er belangstelling was voor mijn video’s. Toen kwam de gedachte op om hier iets mee te gaan doen.”

Hoe heb je dit aangepakt?

“Mijn plan was zelf een app te bouwen met oefenmateriaal voor trainers. Ik ben gaan verkennen of ik die zelf kon gaan maken. Mijn idee was dat appbouwers veelal mensen zijn zonder kennis van de turnsport. Dit zou het proces vertragen en bovendien is het inhuren van appspecialisten erg kostbaar. Ik ben toen gaan zoeken naar ‘app-editors’. Programma’s waarmee je zonder enige programmeerervaring zelf een app kan maken. Het vinden van een geschikte tool kostte veel tijd. Toen de app eenmaal gebouwd was, kreeg ik veel verzoeken om de inhoud, naast smartphones, ook zichtbaar te maken op andere apparaten. Vervolgens ben ik het online platform Beter Turnen met dezelfde werkwijze gaan ontwikkelen. Inmiddels zijn al meer dan 250 trainers uit Nederland en België lid van ons platform en trainers-community. Op dit moment werken we toe naar een grote update, waarbij de video’s in 2020 zowel op de site als in een downloadbare app te zien zijn.”

Wat is de grootste uitdaging aan het ondernemen?

“Eigenlijk is het ondernemen zelf de grootste uitdaging. Zoals het afstemmen van vraag en aanbod en het opbouwen van financiële reserves voor als het even tegenzit. Maar ook het plannen van vakanties en focus houden is niet altijd even makkelijk. Als zelfstandig ondernemer ben je veel tijd kwijt aan het regelen van randzaken zoals financiën en het beantwoorden van mail. Deze taken besteed ik nu uit. Ik werk inmiddels met een team van acht gemotiveerde mensen aan Beter Turnen. In eerste instantie werkte ik vooral met studenten en tegenwoordig veel met freelancers en zzp’ers. Een aantal van die studenten is inmiddels overigens ook zzp’er geworden door de samenwerking met Beter Turnen.”  

Waar gaat Beter Turnen zich de komende tijd op richten?

“Sinds kort probeer ik met Beter Turnen, naast trainers en sporters, ook clubs te bereiken. Vanuit mijn vorige rol als sportcoördinator heb ik veel gymclubs geadviseerd over onder andere ledengroei en het werven van vrijwilligers en trainers. Zaken waar veel clubs mee worstelen. In de toekomst hoop ik dan ook veel meer clubs te helpen. Op dit moment zijn we een aantal online ondersteuningsprogramma`s aan het ontwikkelen en richtten we een community voor bestuursleden op. Dit is een plek waar ze met elkaar kunnen sparren en best practices kunnen delen.”

Is er ook leven naast het ondernemen?

“Ik ben onlangs verhuisd naar Den Bosch waar ik nu samenwoon met mijn vriendin. Geen onbekend terrein aangezien ik als topsporter al jarenlang trainde bij Flik-Flak. Naast alle uren die ik in Beter Turnen steek, doe ik ook fanatiek aan obstacle runs. Een relatief nieuwe sport, waarbij hardlopen gecombineerd wordt met obstakels. Inmiddels doe ik op hoog niveau mee aan obstacle run-wedstrijden. Zo heb ik afgelopen jaar meegedaan aan het EK in Polen. Dat was een mooie ervaring. Ook in deze markt zie ik veel kansen en mogelijkheden als ondernemer. Maar de focus moet natuurlijk wel op Beter Turnen blijven liggen.”