Noa Diorgina Man pakt goud en zilver op de World Games

10 en 11 juli stonden voor Noa Diorgina Man in het teken van parkour op de World Games in Birmingham, USA. Zondag was haar wedstrijd voor het onderdeel 'speed' en maandag mocht ze strijden voor haar favoriete onderdeel 'freestyle'.

"Ik heb afgelopen jaar een mega groeispurt gehad en ben 14 centimeter gegroeid. Dat maakte me onzeker in mijn flips en balans op de baan," zegt Noa. "Ik heb de afgelopen twee maanden gelukkig zo veel wedstrijden mogen doen, dat ik twee weken geleden in Griekenland voor het eerst weer terug op niveau was. Daarnaast ben ik ook sterker geworden. Dit zorgde ervoor dat ik mij sterker dan ooit voel, zowel fysiek als mentaal." 

10 juli | Speed
Bij de categorie 'speed' leg je een parcours af en moet je zo snel mogelijk terug op het beginplatform zijn. Van de zes deelnemers mocht Noa als vijfde haar World Games-avontuur aftrappen. De volgorde van de kwalificatie-uitslag bepaalde de startlijst en duels van de finale. Tijdens de kwalificatie eindigde ze als tweede en dus stond ze in de finale in het laatste duel tegenover de Zweed Miranda Tibbling. 

In de finale wist ze met een tijd van 29,24 seconden de Japanse Hikari Izumi achter zich te houden, die brons won. Zelf wist Noa, met een tijd die 0,82 seconden sneller was dan haar kwalificatie, zilver te pakken op dit onderdeel. Tibbling werd eerste. 

"Ik kwam voorheen altijd net iets kracht en uithoudingsvermogen tekort bij speed. Nu heb ik voor het eerst een podium kunnen pakken," zegt Noa vol trots.

Haar volledige run in de finale is hier te zien (vanaf 60 minuten).

11 juli | Freestyle
Na zes andere tegenstanders was Noa als laatste aan de beurt tijdens de kwalificatie. Met een score van 23,5 wist zij zich als beste deelnemer te kwalificeren voor de finale. Omdat zij in de kwalificatie de hoogste score neerzette, was ze in de finale als laatst aan de beurt.

Nadat Miranda Tibbling met een score van 21 punten bovenaan de scorelijst stond, was Noa de enige die dat nog kon verbreken. Na even diep in- en uitademen en een "let's go!" naar het publiek, startte de 17-jarige haar laatste routine. Zelfverzekerd startte ze haar routine en met een grote glimlach kwam deze na 33 seconden tot een eind. Uiteindelijk wist ze met 24 punten het goud binnen te slepen. Hikari Izumi werd derde.

"Ik ben zo blij! Ik kan het nog steeds niet geloven. Allereerst ben ik gewoon dankbaar dat ik voor Nederland uit mocht komen op zo'n grote mijlpaal voor onze sport. En dat ik dan ook nog twee medailles mee naar huis mag nemen is waanzinnig," zegt ze vol trots.

Haar volledige run in de kwalificatie is hier te zien (vanaf 32 minuten) en haar run in de finale is hier te bekijken (vanaf 57 minuten).

Trots, dankbaar en eindelijk rust
"De afgelopen weken heb ik bij de wedstrijden in Los Angeles, Frankrijk en Griekenland geleerd mijn hoofd koel te houden. Dit heeft mij nu zeker geholpen, want hier in Birmingham was het nog warmer. Veel atleten bezweken in de volle zon en ik heb het idee dat zij hierdoor niet voluit konden gaan, zoals ik normaal van ze gewend ben. Naast het koelhouden van mijn hoofd heb ik ook de opkomende zenuwen snel onder controle kunnen krijgen," verklaart Noa. Naast rivaliteit is er ook veel ruimte voor vriendschap: "Ik ben trots op Hikari met haar brons en ook op mijn goede vriendin Miranda met zilver. Hun podiumplekken zijn ook dik verdiend."

Ze is blij met alle support en hulp die ze heeft gekregen. "Ik ben dankbaar voor het support van mijn team en sponsoren. Zij maken het met elkaar mogelijk om het beste uit mezelf te kunnen halen. Deze winst is niet alleen voor mij en ons land, maar zeker ook voor mijn team! Ik wil graag Mark van Swieten, Pepe Pont en de andere TeamNL-atleten bedanken voor alle support," zegt Noa.

En nu? "Nu ga ik ontspannen. Ik heb na een wedstrijdseizoen van twee maanden denk ik wel een fijne zon-, zee- en strandvakantie verdiend. In september mag ik weer aan de bak in Sofia, Bulgarije en in oktober hopelijk ook in Tokio, Japan," sluit ze voldaan af.

 

Meer over de World Games vind je hier.

Gerelateerd

Recap World Games 2022

Van 7 t/m 17 juli vonden de World Games plaats in Birmingham, USA. Het event staat ook wel bekend als de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten. Vijf atleten uit drie gymnastische disciplines hebben Nederland hier mogen vertegenwoordigen.

Lees meer

Alle artikelen