Recap DTB Pokal

Veertien Nederlandse turn(st)ers hebben het afgelopen weekend deelgenomen aan de DTB Pokal. In drie teams deden zij mee aan de Team Challenges. De top zes individuele scores kwalificeerden zich voor een toestelfinale, waarbij één sporter per land in actie kwam.

Op vrijdagochtend mochten de junioren heren het toernooi aftrappen. Met een totaalscore van 218.45 werd het team negende. Réduan Bottse wist zich de kwalificeren voor de brugfinale met een mooie score van 12,800. Daniel Hasson en Elijah Faverus misten nét de finale door een zevende plek bij de ringen (Daniel) en een achtste plek op voltige (Elijah).

’s Avonds was het de beurt aan de senioren heren. Het is een nieuwe Olympische cyclus: er zitten veel nieuwe jongens in het team, die onervaren zijn als het gaat om teamwedstrijden. Volgens Marcel Kleuskens, de coach van de mannen, viel het resultaat wat tegen ten opzichte van de voorbereidingen. “Er zijn veel fouten gemaakt in de wedstrijd, maar daar waar veel fout gaat is er veel ruimte om te verbeteren en te leren.” Het team behaalde een tiende plek in het klassement. Casimir Schmidt wist zich met een score van 13,650 te plaatsen voor de ringfinale.

De volgende ochtend was het tijd voor de dames. “We hebben een heel gave wedstrijd gehad,” aldus teamcoach Brigitte van den Bergh. Het team behaalde een vijfde plek met 150,063 punten en voor iedere toestel wist een Nederlandse zich te kwalificeren. Mara Slippens kwalificeerde zich met een score van 13,116 voor het toestel sprong, Floor Slooff wist een finaleplek te bemachtigen op vloer met een score van 12,600 en Sanna Veerman wist zich dubbel te kwalificeren. Ze kwalificeerde zich voor balk (12,766) en brug. Op dat laatste onderdeel verbeterde ze haar ‘personal best’ met een monsterscore van 14,333.

Op zaterdagavond gingen de toestelfinales van start voor de heren. Casimir had het helaas niet in zijn armen en werd met 12,400 punten zesde in de ringfinale. "Het was zwaar, twee wedstrijden in minder dan 24 uur, maar een goede opbouw richting het EK. Een goede leer voor de volgende keer," zegt Casimir. Na lang wachten – zo’n drie uur na zijn opwarming – mocht Réduan zijn finaledebuut turnen. Hij doorliep zijn oefening goed, maar door een foutje op het eind miste hij nét het podium en werd vierde met 12,300 punten.

Zondag ochtend vonden de toestelfinales plaats van de dames. Mara mocht het spits namens Nederland op zondag afbijten en liet een goede oefening zien op sprong. Ze behaalde in de finale een gemiddelde van 12,783 punten en werd vijfde. Vervolgens was het de beurt aan Sanna. Na een super score tijdens de kwalificatie op brug, kwam ze in de finale ten val. Ze herpakte zich sterk, maar eindigde als zesde met een score van 11,733. Direct daarna was ze nogmaals aan de beurt: een finale op balk. Met een score van 12,600 wist ze een bronzen medaille te pakken! Floor kwam als laatste Nederlandse in actie en behaalde op de vloer een vijfde plek met 12,333 punten.

Resultaten
Alle resultaten van de DTB Pokal vind je hier.

Heren - junioren

Heren - senioren

Dames - senioren