Recap EYOF

Van 24 t/m 30 juli vond het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) plaats in Banská Bystrica, Slowakije. Vier Nederlandse junioren mochten deelnemen aan dit grote evenement.

26 juli
Op dinsdag mochten Amine Abaidi, Elijah Faverus en Daniel Hasson hun turnavontuur bij het EYOF aftrappen. Zij turnden de teamfinale, meerkampfinale én toestelkwalificaties in één wedstrijd. Normaal gesproken gaat de top 24 van de meerkamp naar de finale. In dit geval was de eerste wedstrijd direct al - onder andere - de meerkampfinale. 

De jongens hebben goed gepresteerd. De focus lag bij hen op de teamprestatie. Ze behaalden hier een score van 153,950 en werden daarmee knap negende. "We zijn blij en trots op drie allrounders die met elkaar als team een heel goed resultaat hebben neergezet," aldus coach Rik Breunesse. "De jongens waren scherp, fit, en fris en ze turnden netjes, stabiel en geconcentreerd."

Elijah werd 17e in de meerkamp. Op sprong heeft hij een score van 13,750 behaald, waarmee hij een 19e plek behaalde. Ook op voltige deed hij het goed: hij werd daar 12e met een score van 12,950. Zijn totaalscore tijdens de meerkamp was 76,650. Hij heeft zich helaas niet weten te kwalificeren voor de toestelfinales, maar heeft wel een topprestatie neergezet tijdens het EYOF.

Elijah Faverus op brug

Ook Daniel heeft goed geturnd. Op ringen wist hij zich met een score van 13,100 te kwalificeren. Hij behaalde in de meerkamp een totaalscore van 74,400 en werd daarmee 35e.

Amine heeft zich voor maar liefst twee toestelfinales geplaatst: op sprong kwalificeerde hij zich als derde (13,975) en op vloer als tweede (13,550). Op sprong wist Amine tijdens de kwalificaties zelfs een E-score van 9,550 aan te tikken. In de meerkamp behaalde hij een totaalscore van 77,350 en werd daarmee 13e.

Amine Abaidi

Amine Abaidi op vloer

27 juli
Pien was het enige meisje dat tijdens het EYOF voor Nederland uit kwam. Daarom turnde zij alleen de toestelkwalificaties en meerkampfinale. Om dezelfde reden moest zij op ieder toestel in haar eentje opwarmen en ook in haar eentje de wedstrijd turnen.

Helaas verliep het toernooi voor Pien niet volgens plan. Ze begon op balk en startte daar goed. Helaas viel ze tijdens haar routine, maar ze maakte deze wel goed af. Ook op vloer begon ze goed, al maakte ze wel een fout tijdens de laatste serie: een dubbele gehurkte salto. Op sprong zette ze twee goede sprongen neer, waar zij een totaalscore van 12,450 voor behaalde. De oefening op brug ging helaas niet goed. Ze zette een totaalscore neer van 37,550 en werd daarmee 78e.

Pien van Daal

Pien van Daal op balk

29 juli
Amine en Daniel mochten op vrijdag hun toestelfinales turnen. Amine was als eerst aan de beurt met zijn vloerfinale. Van de acht finalisten, was hij als zevende aan de beurt. Hij zette een goede oefening neer en behaalde zelfs de hoogste E-score van alle vloerfinalisten: 9,100. Zijn totaalscore was 13,600, waarmee hij direct na zijn oefening op een derde plaats uitkwam. Het was voor hem dus nog even billenknijpen, want er was één finalist die zijn finale nog moest turnen. 'Gelukkig' werd deze Italiaan vijfde en kon Amine het brons mee naar huis nemen.

Radomyr Stelmakh, Danny Crouch en Amine Abaidi

Radomyr Stelmakh, Danny Crouch en Amine Abaidi

Niet veel later mocht Daniel zijn ringfinale turnen. Hij zette een goede oefening neer, maar liet met de afsprong wat punten liggen bij de uitvoering. Hij behaalde een totaalscore van 11,700 en werd daarmee achtste.

Daniel Hasson

Daniel Hasson op ringen

30 juli
Amine mocht het turntoernooi voor de Nederlandse delegatie afsluiten met een sprongfinale. Hij was als tweede aan de beurt en scoorde, net zoals de dag ervoor, uitstekend bij de uitvoering. Bij beide sprongen wist hij een E-score van 9,266 te behalen. Door de wat lagere D-score, belandde Amine met een vierde plaats nét naast het podium. 

Alle deelnemers mogen trots zijn op hun deelname.


Klik hier voor alle resultaten

Foto's: TeamNL