Recap (J)EK turnen dames

Op woensdag 10 augustus werden de European Championships in München officieel geopend en op 11 augustus startten de eerste wedstrijden. Zo startte die donderdag ook het EK turnen dames, voor zowel junioren als senioren. Vanuit Nederland zijn er zeven turnsters uitgezonden naar München.

11 augustus
De eerste wedstrijddag voor senioren was er een met veel verschillende aspecten. Per toestel mochten er maximaal vier Nederlandse turnsters een oefening neerzetten. Deze scores telden direct mee voor de meerkampfinale, teamkwalificatie én toestelkwalificatie. Het Nederlandse team, bestaande uit Shadé van Oorschot, Vera van Pol, Sanna Veerman, Naomi Visser en Tisha Volleman, werd in de eerste subdivisie geplaatst, waardoor hun wedstrijd van 10:00 tot uiteindelijk 12:20 duurde. Pas na 20:00 was de complete einduitslag bekend.

Shadé, Sanna, Vera, Tisha en Naomi

Naomi, Tisha en Vera turnden een meerkamp, Sanna en Shadé 'deelden' de meerkamp. Sanna kwam uit op sprong en brug, en Shadé op balk en vloer.

Tisha, Sanna, Naomi en Vera startten in die volgorde de EK voor Nederland op brug. Sanna en Vera behaalden beiden een score van 12,800 en Tisha werd met 13,200 punten 16e op brug. Naomi zette een topprestatie neer en behaalde een score van 14,266. Hiermee werd zij uiteindelijk tweede op brug en kwalificeerde zij zich voor de brugfinale. Ook zette zij zich met deze eerste score direct bovenaan het scorebord in de meerkamp.

Sanna Veerman op brug

Op balk mochten Vera, Shadé, Naomi en Tisha in actie komen. Shadé, debutant als senior op het EK, zette hier een score neer van 10,966. Tisha behaalde een score van 11,300, Naomi behaalde 12,233 punten en Vera 12,500.

Vera van Pol op balk

Tisha, Naomi, Shadé en Vera mochten op vloer hun routine neerzetten. Shadé behaalde 12,566 punten en Vera 12,633. Tisha zette een score neer van 13,000. Ze werd hiermee tweede reserve voor de vloerfinale. Ook op vloer zette Naomi een hele goede score neer: 13,633. Ze deelde uiteindelijk de derde plek met de Italiaanse Angela Andreoli en wist zich te kwalificeren voor de vloerfinale.

Shadé van Oorschot op vloer

Sprong was het laatste toestel van de dag voor het Nederlandse team. Naomi, Tisha, Sanna en Vera kwamen op dit toestel in actie. Tisha behaalde 12,833 punten, Naomi 13,133 punten, Sanna 13,200 punten en Vera 13,566 punten.

In de meerkamp werd Tisha 18e met een totaalscore van 50,333. Vera werd 16e met een score van 51,499. 

Na de eerste subdivisie stond Naomi Visser met een topscore van 53,265 nog steeds bovenaan het scorebord in de meerkamp en was het Nederlandse team, na Duitsland, tweede. Na de derde subdivisie was er niets veranderd aan deze mooie plekken. In de laatste subdivisie werd het ineens spannend. Nadat Naomi al voor 10:30 de leiding pakte in de meerkamp, bleek ze net niet genoeg punten te hebben voor een podium. Uiteindelijk werd Naomi zesde van Europa. En even wat perspectief: er waren in totaal 86 meerkampers.

Naomi Visser op vloer

Foto: ANP Iris van den Broek

Als team eindigde Nederland uiteindelijk zesde in de kwalificatie. En dat was reden voor een feestje, want dit betekende niet alleen dat zij zich samen gekwalificeerd hadden voor de teamfinale tijdens het EK, maar ook dat het Nederlandse team gekwalificeerd is voor de WK in Liverpool. 

12 augustus
Ook junioren Pien van Daal en Romeny Libeton mochten eraan geloven. Omdat ze met twee waren, deden zij niet mee met een team. Wel streden zij om de meerkamptitel en de toestelkwalificaties.

Net als de senioren startten de junioren op brug. Pien behaalde daar een score van 9,933 en Romeny 10,066. Op balk behaalden zij 10,100 (Pien) en 10,800 (Romeny). Ook op vloer ging het goed: Pien behaalde 11,500 punten en Romeny 12,000. Sprong lagen beide Nederlanders het beste: Romeny behaalde een score van 12,133 en Pien tikte 12,766 aan. 

In de meerkamp behaalde Pien een score van 44,299 en werd 43e. Romeny behaalde 44,999 en werd 37e. De Nederlanders eindigden met deze scores halverwege in het meerkampklassement, dus dat is een mooie prestatie. Ze behaalden geen toestelfinales en dus eindigde het toernooi hier voor de twee junioren. Ze hebben samen wel een mooie ervaring opgedaan.

13 augustus
De teamfinale van de senioren stond op het programma. Deze keer startten de Nederlanders op balk, wat vaak gezien wordt als een moeilijk toestel om mee te starten. De verdeling was als volgt: Vera, Naomi en Tisha op balk - Naomi, Tisha en Vera op vloer - Naomi, Sanna en Vera op sprong - Naomi, Sanna en Tisha op brug.

Op balk behaalden de dames een gezamenlijke score van 36,466, waarbij Naomi 12,700 van de punten verzorgde. Nederland stond na de eerste rotatie op een achtste plek, en dus onderaan op het scorebord.

Tisha Volleman op balk

Op vloer was de totaalscore 38,999. Tisha was hier verantwoordelijk voor een mooie score van 13,166. Ook op sprong werd een mooie totaalscore neergezet: 40,333, waarbij Vera met een D-score van 4,6 een topscore van 13,600 verdiende. Ook op het laatste onderdeel brug werd goed geturnd. De totaalscore was op dit onderdeel 40,666. Naomi zorgde met een D-score van 6,1 voor een mooie score van 14,066.

Nadat Nederland de teamfinale op balk begon en na de eerste rotatie onderaan in het klassement stond, hebben de meiden zichzelf weten te herpakken. Uiteindelijk gingen alleen Italië, Groot-Brittannië en Duitsland hen voor. Ondanks dat ze hierdoor nét een podiumplek misten, mogen ze wel ontzettend trots zijn op hun vierde plek.

14 augustus
Naomi Visser heeft zich niet voor één, maar twee toestelfinales weten te kwalificeren. Naomi was als vijfde aan de beurt op brug. Nadat ze haar finale goed startte, pakte ze de lage legger niet helemaal goed beet toen ze van de hoge legger kwam. Dit zorgde ervoor dat ze met haar voeten de vloer raakte. De jury beoordeelde dit als een val. Ze hervatte haar oefening goed en kwam snel weer terug in haar ritme. Ook maakte ze een goede afsprong. Haar brugfinale werd beoordeeld met een score van 13,066, waarmee ze zevende werd. De Duitse Elisabeth Seitz pakte met 14,433 het goud.

Later op de dag mocht Naomi haar vloerfinale turnen. Zij was als derde aan de beurt. Ze startte goed en was stabiel. Ze maakte mooie series en was geconcentreerd. Tijdens haar laatste serie kwam ze helaas niet goed terecht, waardoor ze een grote stap maakte. Ze behaalde uiteindelijk een score van 13,133 en werd zesde. De Britse Jessica Gadirova ging er met het goud vandoor.

Romeny, Tisha, Naomi, Vera, Sanna, Shadé en Pien

Foto's: Peter Volleman

Alle resultaten zijn te vinden via Munich 2022 of European Gymnastics.