Recap World Cup turnen

Zeven Nederlandse turn(st)ers hebben van 31 maart t/m 3 april deelgenomen aan de World Cup turnen in Baku. De top 8 sporters per toestel kwalificeerden zich voor de toestelfinales. 

Op donderdag 31 maart konden de heren zich voor drie onderdelen kwalificeren: op vloer (Casimir Schmidt en Martijn de Veer), voltige (Loran de Munck en Jordi Hagenaar) en in de ringen (Casimir en Martijn). De mannen wisten zich niet te kwalificeren. Casimir eindigde in de ringen uiteindelijk als derde reserve met een score van 13,200.

Vera van Pol en Naomi Visser mochten dezelfde dag hun oefeningen laten zien op brug. Beiden lieten een topprestatie zien en kwalificeerden zich. Vera kwalificeerde zich als vierde met een score van 13,000 en Naomi eindigde tijdens de kwalificaties als eerste met een te gekke score van 14,566. 

De volgende dag gingen de kwalificaties verder. De mannen kregen de kans zich te kwalificeren voor rekstok (Jordi en Martijn) en brug (Loran en Martijn). Een kwalificatie voor rekstok mislukte, maar Loran wist met 13,600 punten een eerste reserveplek op brug te bemachtigen. "Helaas geen finale voor de mannen, maar ik zie wel progressie in het programma richting het EK," aldus coach Marcel Kleuskens. "Nu zijn ze nog net niet ver genoeg of maken ze kleine fouten." De reserveplek van Loran kwam uiteindelijk goed van pas, nadat een gekwalificeerde deelnemer uitviel.

De dames kregen de mogelijkheid om zich te kwalificeren voor balk (Sara van Disseldorp en Naomi Visser) en vloer (Naomi en Vera). Sara greep met 12,566 punten op balk nét naast de finales. Naomi wist zich voor beide toestellen te kwalificeren met mooie scores van 12,533 (vloer) en 12,833 (balk). "We zijn heel tevreden over deze kwalificaties. Vera, Sara en Naomi hebben alle drie goed geturnd. Dit is voor ons een mooie voorbereiding op de kwalificaties voor het EK," zo zei trainster José van der Veen.

Op zaterdag 2 april startten de finales. Loran zette een goede oefening op brug neer en werd, met 13,766 punten op zak, achtste. "Mooie prestatie," vindt coach Marcel. Ook Naomi en Vera turnden een brugfinale en beide dames wisten een podiumplek te bemachtigen. Vera behaalde met 12,966 punten een bronzen medaille. Naomi wist zilver te pakken met een score van 13,100.

Op 3 april werden de laatste finales geturnd. Op vloer behaalde Naomi met 11,433 punten een achtste plek tijdens de finale. Op balk werd zij zesde, met een totaalscore van 11,933.

Al met al was dit een mooi toernooi, waar de turn(st)ers mooie slagen maakten richting het EK in München. Er werden in totaal vijf finaleplekken behaald, waarbij twee mooie medailles.

Resultaten
Alle resultaten van de World Cup in Baku vind je hier.

Vera van Pol, Naomi Visser en Sara van Disseldorp

Gerelateerd

Programma World Cup turnen

Maandag 28 maart zijn zeven turnsters en turners vertrokken naar Baku. Na eerder dit seizoen al gastland te zijn geweest van het WK trampolinespringen en acrobatische gymnastiek, zal van 31 maart t/m 3 april de World Cup turnen plaatsvinden in de Azerbeidzjaanse hoofdstad.

Lees meer

Alle artikelen